Инфо

8. јануар 2015.8. јан 2015.
ГРИПА У СРБИЈИ ЈОШ УВЕК НЕМА

ВАКЦИНА НАЈБОЉА ПРЕВЕНТИВА

Ове сезоне није још увек евидентиран ни један случај грипа у Србији. Најбоља превентива вакцинација
Према речима епидемиолога Завода за јавно здравље, др Небојше Софранића, последњих неколико година епидемиолошки надзор над грипом се врши од прве недеље октобра, до 20. недеље следеће године, односно, негде до половине маја.
- Од почетка ове сезоне послата су укупно четири узорка. Ни код једног није потврђен вирус грипа. Имајући у виду извештаје на Републичком нивоу, ни у другим деловима Србије вируса грипа није било, истиче Софранић и додаје.
-Најважнија превентивна мера је вакцинација. Вирус грипа је један од вируса који има највеће мутације. Оне подразумевају његова два антитела : хемаглутинин и неуралминидаза, због чега и имамо нпр. АХ1Н1. Промене једне детерминанте изазивају мање епидемије, али ако су промењене обе долази до већих епидемија. Грип АХ1Н1 је био пандемиски 2009. ““ 2010. Није га било више деценија, а пре тога је сезонски био АХ3Н2. Међутим, до 2010. и тај који је био пандемијски је постао сезонски, тако да је и он заступљен у вакцини, као и вирус Б. Вирус Б може да изазове клиничке форме грипа које могу да буду и теже, али имају мању могућност преношења, јер има мање мутације, и имунитет на њега дуже траје, три до пет година, објашњава Софранић.
Када се прими вакцина, потребно је три седмице да се створи имунитет. Последњих деценија вакцине су се препоручивале старијим особама, особама у колективним смештајима, хроничним болесницима на појединим одељењима, здравственим раднцима и свима који остварују много контаката, као и свима старијим од шест месеци који имају хроничне болести срца, плућа, бубрега, дијабет. Међутим, Софранић наводи да, од када се појавио пандемијски грип, у ризику су и труднице, гојазни и млађи узраст, тако да су препоруке за вакцинацију проширене. Ипак, истиче да одлучујућу улогу код предлога вакцине за труднице има гинеколог, а код деце педијатар.
-Раније је Торлак правио вакцину која је реактогена и може да има реакцију као блажа форма грипа. Последњих година вакцина се увози и она је цепана, односно одвојен је само део вируса задужен за имунитет. Због тога оне не изазивају реакције, каже Небојша Софранић.
Грип се преноси респираторним путем, нарочито на удаљености до метар и по, као и директним контактом. Доктор упозорава да је прање руку од изузетног значаја за спречавање ширења грипа, као и редовно проветравање просторија. Почетак школске године биће фактор ризика за појаву обољења.
-Када се осете први симптоми важно је не ићи на посао или у школу, мировати и узимати доста течности и витамина. Уколико температура не прође два, три дана оабезно се јавити доктору да не би дошло до комликација, саветује Софранић.
Сазнајемо из средстава јевног информисања да од мутираног типа грипа АХ3Н2 обољева велики број људи у Америци. Ми још увек немамо никакву званичну информацију о томе.
ТРИХИНЕЛА У БРДАРИЦИ
Према незваничним информацијама три особе, које су конзумирале месо након свињокоља у једном домаћинству у селу Брдарица, заражене су трихинелом. Двоје се налазе у болници у Ваљеву, где раде, док је једно дете из Шапца упућено у Београд.
Још пет особа се јавило у Завод за јавно здравље, одакле су прослеђени на инфектологију, а код њих се обољење још није развило. Они су под надзором и примају терапију.
Завод за јавно здравље чека потврду из болница у Београду и Ваљеву да се ради о овом обољењу, да би прогласили епидемију, док је Ветеринарски институт потврдио је да се у сушеном и сировом месу налази трихинела.
Милица Мијаиловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa