Инфо

29. јануар 2015.29. јан 2015.
ПОРЕД МЕРА НЕГЕ СТРНИХ ЖИТА ПОСЛЕ ЗИМСКОГ БОКОРЕЊА

ОБАВЕЗНО РЕДОВНО ОБИЛАЖЕЊЕ ЊИВА

Месец фебруар је време када би пољопривредни произвођачи требали да што више обилазе њиве засејане озимом пшеницом. Иако тренутно у добром кондиционом стању, због зиме се повољним температурама које су иницирале добро бокорење, подржано правилном агротехником и оптималним временом сетве, није на одмет бити опрезан. Довољан је само један пропуст па да дође до смањења очекиваног приноса услед напада болести и штеточина, али и могућег недостатка хранива проузрокованог финансијском ситуацијом.
- На прву фазу бокорења, тзв. подземног гранања, које је зависило од временских услова, нисмо могли да утичемо. То није случај када је у питању други део вегетације, односно период после бокорења који је пред нама. Пољопривредни произвођачи не смеју бити завараним тренутним визуелним изгледом својих њива. Температуре изнад пет степени целзијуса током претходног периода условиле су добро бокорење које је предуслов за квалитетне приносе. Са друге стране, оно не мора да значи и његов сигуран принос. Редован обилазак њива, уочавање могућих аномалија и пријава нашој Пољопривредној саветодавној и стручној служби Шабац сада су најважнији кораци ка благовременом спречавању могућих проблема ради заштите будућих приноса ““ истакао је дипл. инж. ратарства Дарко Симић.

Када су у питању мере неге у овом периоду незамислива је производња озиме пшенице без употребе азота који је носилац приноса. Ипак, према Симићевим речима, треба повести рачуна јер некотролисано уношење може изазвати понекад више штете него добити.
- Врло обазриво, по могућству количину азотних ђубрива одређивати после извршене хемијске анализе земљишта што исто важи и за примену стартног минералног ђубрива. Прихрањивање треба обавити крајем фебруара и почетком марта, и то на основу анализе и типа земљишта на којој се налази засејана култура. Само таквим приступом можемо избећи нежељена полегања услед неконтролисаног уношења минералних ђубрива, нарочита азота. На површинама на којим је азот испод оптимума, његова повећана примена може се делимично компензовати мањим садржајем фосфора. Ипак, не смемо се поводити овим, него редовно аплицирати оптималне количине НПК ђубрива.
Од штеточина највећу пажњу заслужују ситни глодари, а нешто мање житни бауљар и лисне ваши. Штете од глодора биле су врло уочљиве и регистроване су на скором свим површинама. Њихова појава и негативно дејство на озиме усеве заправо су последица зиме са температурама изнад просека за ово доба године.
- Болести су последица јесењих пропуста у агротехници и неадекватној примени стартних минералних ђубрива. И на такав несавесни приступ производњи донекле се може интервенисати у циљу умањења штете по питању приноса. Ипак, добар део односи биљна болест у неповрат. На подручју које прати наша Служба забележене су појаве лисне рђе, мрежасте пегавости листа и спорадичне појаве пепелнице. Ове болести су такође настале и задржавањем паразита на самониклим биљкама и травама на којима су нађени симптоми болести. Наступањем првих пролећних лепих дана у марту треба приступити детектовању проблема и примени редовних пролећних третирања хемијским препаратима ““ наглашава Симић.
Увећањем лисне масе повећава се и усвајање резерве влаге које користи пшеница и то до пет пута у односу на коренов систем. На основу овога, као и са количином падавина у претходном периоду, може се интервенисати и са заливом на теренима где је то могуће и изводљиво. Свака следећа фаза после влатања је одраз правилног ђубрења и количине влаге у земљишту док је примена хемијских препарата смањена, нарочито после појаве листа заставичара.
О. Гавриловић
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa