Инфо

19. фебруар 2015.19. феб 2015.
ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ ОБЈЕКТА У ВЕЛИКОМ ПАРКУ

ЧАРДАК НИ НА НЕБУ НИ ЗЕМЉИ

Деведесетих година прошлог века, у време интезивног развоја приватног предузетништва, „неко“ је дошао на генијалну идеју да би могао да сруши Дом извиђача и да на две катастарске парцеле (к.п. бр. 2046/12 и бр. 2046/13 КО Шабац) , чији је корисник Савез извиђача општине Шабац, изгради пословно-стамбени објекат. И можда у томе не би било ничега спорног, да у току изградње инвеститор није одступио од габарита предвиђених грађевинском дозволом. Објекат је конструктивно изведен тако да дограђени део није било могуће срушити, јер би то за собом повукло урушавање целог објекта. Грађевинска инспекција је тада обуставила даље извођење радова, а радници су напустили градилиште да се више никада не врате, остављајући за собом незавршен и необезбеђен објекат. У овом моменту је грађевинска дозвола за наведени објекат одавно истекла, сам објекат има статус недовршеног објекта, а цео предмет се налази на суду. И тако већ 15 година.
Нагли прекид радова и зуб времена су учинили своје, тако да је боравак у објекту и кретање око њега постало у потпуности небезбедно. Са фасаде висе неуклоњени делови дрвене оплате, цреп готово свакодневно спада са крова, а испод натпрозорних греда нема носећих стубова. Ове греде, тежине 300-400 кг, уместо да носе оптерећење од конструктивних делова зида изнад себе, висе, о тај исти зид, окачене само танким слојем цементног малтера. Питање је само дана када ће нека од ових греда отпасти и неког повредити.
Наведени објекат ће, ко зна колико још дуго, као чардак ни на небу ни на земљи, остати да стоји у оваквом стању, све до доношења правоснажне судске одлуке. За то време приступ деце у објекат и око објекта ни на који начин није спречен, па то временом полако постаје омиљено место за игру. Мишљења смо да за ово не можемо да кривимо децу, јер су полусрушене и недовршене зграде одувек, као магнет, биле место за опасне игре и тренирање храбрости, али смо исто тако и мишљења да у једном парку, на истом простору, не могу и не смеју да се налазе недовршени и полусрушени објекти и дечја игралишта. Неко ће, са овог простора, морати да се склони.
Како наведени објекат у овом моменту не можемо да уклонимо, а нашу децу и њихово игралиште не желимо да склонимо и устукнемо пред неодговорним и бахатим понашањем појединаца, ми грађани, окупљени око Грађанске иницијативе КОРАК, захтевамо, ако је потребно и преклињемо, да градске власти учине све што је потребно да се повећа безбедност, и заштите животи и здравље деце која се играју на игралишту у Великом парку, и то на тај начин што ће се: уклонити или санирати сви конструктивни елементи зграде који су склони урушавању; на све отворе на објекту поставити арматурна мрежа, фиксирана тако да се не може лако скинути, како би се спречио сваки улазак у објекат; на прописаној удаљености, око целог објекта, поставити дрвена или метална заштитна ограда, како би се спречио сваки могући прилазак згради.
Грађанска иницијатива Корак

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa