Инфо

5. март 2015.5. мар 2015.
СИНТЕЗА КЊИЖЕВНЕ И ЛИКОВНЕ УМЕТНОСТИ

АНТОЛОГИКА СЛИКЕ

У галерији Културног центра, у уторак, приказана је изложба и представљена књига “Антологика слике“, зборника петнаест кратких прича које су настале према мотивима радова 15 сликара. Изложбу је отворио Дејан Уларџић.
- Ова идеја је већ виђена у историји. Разлика је у томе што ни један од писаца не покушава да валоризује било кога од сликара, него је присутно узајамно прожимање искуственог у књижевности и ликовној уметности. Иза пројекта је стао Културни центар Нови Сад, где је премијерно приказана изложба и представљена књига, после Шапца, обићи ћемо још неколико градова у Србији, Црној Гори, Словенији, а завршница ће бити у Риму, рекао је Уларџић.
Слике је селектовао Славко Крунић, који је приредио књигу, а листа писаца је направљена према одабиру Мирјане Огњановић.
Шабачка публика има, по први пут, прилику да види радове тринаест од петнаест сликара који су заступљени у Антологици. Поставка је отворена до петка.
“Антологика слике“ има сасвим посебан положај међу књигама. Она се данас јавља у нарочитој форми пинакобиблиотеке, тј. збирке коју сачињавају сликарска и прозна дела. Збирка обухвата, поред осталог, и врхунске домете цивилизације: сатиру, гротеску, иронију и апсурд, који су посредством једног “породичног споразума“ скупљеног са новим сувереном из династије Хум-ор, послужили за испитивање бескрајних веза ликовних и књижевних искустава.
Славко Крунић, аутор
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa