Инфо

5. март 2015.5. мар 2015.
БОЛЕСТИ ГРАШКА

ОПАСНОСТ ПО ПРИНОСЕ

Поред штеточина, које знају да умање приносе зрна грашка и до педесет одсто велику опасност представљају и болести. Међу првима је антракноза грашка. Проузрокују је три гљиве од којих се код нас пегавост убраја у економски најзначајније патогене како на сточном тако и на конзумном грашку.
- Симптоми напада се уочавају на свим надземним деловима грашка, а најкарактеристичнију су на махунама где се јављају у виду тамномрких пега пречника до једног центиметра. У њиховом централном делу уочавају се мрка телашца која представљају репродуктивне органе гљиве ““ пикниде. Преко махуна паразит заражава зрно те уколико се ради о семенском грашку оно постаје извор заразе. Из тако зараженог семена образују се оболели клијанци који убрзо угињавају. Гљива се одржава на површини или унутрашњости семена биљним остацима у виду мицелије и пикноспора. Сетва здравог, сертификованог семена, толерантне сорте, трогодишњи плодоред, заоравање жетвених остатака, дезинфекција семена фунгицидима и време сетве су основне мере у сузбијању ове болести. Од фунгицида за фолијарну примену код нас су регистровани препарати на бази цирама и њихова примена се препоручује по појави првих симптома ““ истиче дипл. инж. заштите биља Слободан Гошић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Значајан паразит у условима умерене климе и у реонима где грашак дозрева у лето је пепелница. Поред грашка, сточног и конзумног, овај патоген напада и биљке као што су: сочиво, наут, грахорицу, луцерку и многе друге биљне врсте.
У контроли ове болести препоручују се сетва декларисаног семена, гајење отпорних сорти, плодоред, ранија сетва грашка и уништавање корова. У Србији званично нема регистрованих фунгицида против пепелнице грашка али се могу применити препарати на бази тебуконазола, пропиконазола и други. Фунгициде треба применити када је степен инфекције по појединачној биљци мањи од 5 одсто.
Плодоред и отпорни хибрид су основна мера заштите код појаве пламењаче која се јавља сетвом зараженог семена и високом релативном влажношћу ваздуха, 90 одсто, у трајању од најмање дванаест сати. Најповољнија температура је од 4 до 8 степени целзијуса. Могућа је и примена фунгицида, на бази металаксила, на семе. За третирање усева користе се фунгициди на бази дитиокарбамата, манкозеба, пропинеба, металаксила. Са друге стране рђа грашка јавља се на влажним и слабо осунчаним њивама, при гајењу пасуља у здруженом усеву са кукурузом. Јаче заражено лишће се суши и опада што утиче на смањење приноса.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa