Инфо

29. април 2010.29. апр 2010.
ТЕРМАЛНА РИВИЈЕРА ЗА ПРЕПОРОД МАЧВЕ

УМЕСТО КОЛЕБА, ТУРИСТИЧКИ КОМПЛЕКС

Када се, 2012. године заврши цео комплекс, посао ће добити укупно 550 људи, а цела инвестиција је око 80 милиона евра
По свему судећи пасторална слика Мачве остаће тек у делима Јанка Веселиновића. Уместо лепе Кеје, по Баиру ће шетати неке дугоноге и преплануле лепотице, које као да су тек сишле са страница модних журнала.
Требало је да протекне скоро три деценије од првог истраживања геотермалних вода Мачве, и прве бушотине, да би се појавио неко са јасном визијом о каквом се богатству ради као и неслућеним могућностима за развој овог понешто успаваног руралног подручја. Тај неко је господин Љубиша Драговић, чије предузеће “Термална ривијера“ ових дана започиње радове прве фазе будућег туристичко-рекреативног комплекса.
По речима господина Драговића, све је започето готово случајно. Посетом старом пријатељу. Видевши термални извор, искусни привредник, који је приватник више од тридесет година са разгранатим пословима од Немачке, до Русије, био је фасциниран потенцијалима Богатића.
У почетку сам намеравао да направим стакленике и да се ти стакленици загревају том енергијом. Међутим, после саветовања са Холанђанима дошли смо до тога да би степен искоришћености овог фантастичног ресурса био тек негде око 30%. Свестан да ће 21. век бити век обновљивих ресурса, а геотермална енергија је ту практично најзначајнија, јер док је Дрине биће и топле воде у Мачви. И онда сам увидео, по Аустрији, Словенији, Немачкој, с обзиром да сам тамо дуго живео, да они овакав божији дар користе за “велнес“ и “спа“ центре. А поготову што ми је то на неки начин и изазов, јер једино Србија од околних земаља нема један такав центар. Истина, код нас постоје оне класичне бање, али то је далеко од њихове праве искоришћености. Узмимо само пример Бугарске, они су последњих година отворили чак 30-так таквих центара.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa