Инфо

14. мај 2015.14. мај 2015.
ЗАВРШЕН 51. ФЕСТИВАЛ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПОЗОРИШТА СРБИЈЕ „ЈОАКИМ ВУЈИЋ“

ПОБЕДНИЧКИ ВЕТАР У ЛЕЂА ЗА УЖИЧАНЕ

Доделом награда и извођењем представе „Преваранти у сукњи“ Књажевско-српског театра из Крагујевца у част награђених у понедељак приведено крају осмодневно глумачко дружење. Најбоља представа у целини „Сврати, рече човек“ НП Ужице. Победник „Малог Јоакима“ „Чаробњак из Оза“ Краљевачког позоришта
Завеса на 51. Фестивал професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ свечано је спуштена у Шабачком позоришту доделом награда. Овогодишња селекција драматурга Слободана Обрадовића била је базирана на политичко-економско-социјалној критици које су поседовале све приказане представе. По оцени стручног жирија у саставу глумица Нада Јуришић, драматург Јелена Мијовић и редитељка Бојана Лазић, представа „Сврати рече човек“ или „Сан о завичају“ по тексту Ивана Велисављевића, а у режији Ивана Вуковића, Народног позоришта Ужице својим текстом и надахнутим глумачким ансамблом који су третирали нашу стварност и њен болне последице снажним поетским решењима и убедљивим позоришним језиком апсолутно у свим сегментима представе издвојила се од осталих.
- Оно што бих ја рекла за овогодишњу селекцију да смо биле врло изненађене квалитетом изабраних представа Слободана Обрадовића. Морам признати да нам је било веома тешко, иако то сваки жири каже, поделити све награде. Углавном смо се руководиле личним афинитетом, срцем, памећу и досадашњим искуством и некако тиме да заправо дамо ветар у леђа људима који то заслужују , а не да се ослонимо на нешто што бисмо могли да назовемо апсолутним фаворитима и зицерима ““ рекла је Бојана Лазић.
Храброст да се један овакав текст изнесе на сцену, по речима Зорана Стаматовића, директора Народног позоришта Ужице, није потребна већ сасвим нешто друго.
-Потребно је читати младе писце, давати им шансу и веровати да ће они успети да допру до публике, стручног жирија и да наставе своју каријеру путевима успешности својих старијихколега. То је само осећај и вера да млади људи могу у ово туробно време да повуку напред и учине га лепшим. Сигуран сам да шабачка публика није добро схватила ову представу јер сам видео неку врсту страха од топонима и одређених географских појмова на које се овде реаговало. Представа је, верујте ми, по својој поруци интернационална, инспирисана дешавањем на овом локалитету али универзално урађена тако да сам сигуран да ће писац имати среће да га режирају у Мексику, Кини. Дај Боже и на многи другим тачкама. То је толико добар текст и тако добро режирана представа да је на нама који около радимо на тој представи само да чистимо простор и ослобађамо њеним квалитетима. Никада се не надам наградама него квалитету и да памет и рад дођу до изражаја. Овде је било много памети, доста рада. Људи су то препознали и ја им се захваљујем ““ нагласио је Стаматовић.
Награда Округлог стола критике, који је водио драматург Жељко Хубач, заслужно је припала представи „Др Нушић“ Крушевачког позоришта и Народног позоришта Сомбор. Колективни дух, посебна глумачка увежбаност, одлична кореографија одушевили су шабачку публику која је испунила салу до последњег места.
-Чим нешто траје педесет једну годину то већ има своју неку специфичну тежину и уметничку вредност. С обзиром да опстајава толике године онда је посебна част бити на таквом фестивалу. Мени лично гостовање у Шапцу и Шабачком позоришту је увек било празник, глумачки празник. Ми смо имали среће да наше извођење „Доктора Нушића“ буде добро. Публика је то препознала. Чак сам негде прочитао „глумци су били усхићени“. И јесмо били усхићени јер је публика била заиста фантастична. Сви су задовољни. Представа је више као један организам. Свако има неку своју функцију. Сви се радујемо свакој награди, како појединачној тако и колективној. Када је колективна у питању онда је радост већа ““ рекао је Саша Торлаковић, глумац Сомборског позоришта.
Текст Олге Димитријевић, која је добила специјалну награду за оригинални драмски текст за представу „Народна драма“, по речима редитељке Снежане Тришић, тешком муком нашла је пут до сцене.
-Ова награда ми је веома важна зато што је из ње велики рад јер су је многа позоришта одбила. А онда смо коначно дошли до тога да је поставимо у Врању. Упркос томе завршили смо је а вечерас смо примили разне награде. Олга Димитријевић за текст, Милица Трифуновић за глмачко остварење, ја за режију. Мислим да је то круна једног рада и великог труда ““ презадовољна је Снежана Тришић оним што је представа „Народна драма“ Позоришта „Бора Станковић“ из Врања постигла.
Награда за сценографију додељена је Тамари Бушковић за представу „Сврати, рече човек“ или „Сан о завичају“ НП Ужице, а за костимографију Драгици Лаушевић, „Доктор Нушић“ Крушевачко позориште и НП Сомбор.
МАЛИ ЈОАКИМ
Другу годину за редом Краљевачко позориште односи победу на „Малом Јоакиму“. Овога пута представа „Чаробњак из Оза“, рађена по мотивима истоименог дела Френка Баума, одушевила је не само најмлађе него и жири.
- Фестивали су свакако места на којима се сусрећу колеге и једни другима најискреније кажемо шта мислимо. Након представе коју је извело Краљевачко позориште у мојој режији све колеге из Шапца и колеге из других позоришта су потрчале да честитају. За мене је то била свакако највећа награда зато што ми стварамо једни за друге. Жири је препознао све то и доделио „Малог Јоакима“ Краљевачком позоришту. Ово је један мали куриозитет зато што је и прошлогодишњи „Мали Јоаким“ отишао за Краљево тако да је ово двострука титула и Краљево је одбранило титулу у Шапцу. Мишљење мале публике је најважније али на фестивалима ослушкујем и било глумаца, техничара, испицијената, свих њих, тако да ми то увек даје сазнање да смо урадили добар посао ““ рекао је Миодраг Динуловић, текстописац и режисер.
ГЛУМАЧКЕ НАГРАДЕ
Стручни жири доделио је награде за глумачка остварења Милици Трифуновић за улогу Анке, „Народна драма“, Позориште „Бора Станковић“ Врање, Бојану Вељовићу за улогу Ујка Благоја и Саши Торлаковићу за улогу Животе Цвијовића, „Доктор Нушић“ Крушевачко позориште и НП Сомбор, Игору Боројевићу за улогу Чивије, „Сврати, рече човек“ или „Сан о завичају“ НП Ужице. Награда за младог глумца припала је Милици Јаневски за улогу Славке у представи „Доктор Нушић“ Крушевачког позоришта и НП Сомбор.
Текст и фото: Оља Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa