Инфо

14. мај 2015.14. мај 2015.
ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА “КОРАК“

ПОЈАЧАТИ ЊИ-ФИ У ЦЕНТРУ

Пратећи модерне трендове и тенденције у свету, град Шабац је, као део иницијативе “Шабац 26“, на предлог Демократске омладине, још у априлу 2012. омогућио бесплатан ЊИ-ФИ на централном шеталишту. Такође, у мају исте године покренут је бесплатан ЊИ-ФИ у Великом парку и најављено је проширење услуге на Карађорђеву улицу и Стари град.
Међутим, како то обично бива, радост корисника није дуго потрајала. Како, осим информација да је пројекат коштао 1.000.000,00 динара и да га је финансирао Телеком, односно 200.000,00 динара за Велики парк које је финансирала Градска управа, ништа друго није подељено са грађанима, бавићемо се нагађањима где је настао проблем. Зашто интернета није било дуги временски период, зашто је у Великом парку искључен након неколико месеци, зашто никада није покренут на најављеним локацијама, односно зашто када ради ““ не ради како треба?
Сматрамо да су на ова питања требали да се дају одговори у виду саопштења Градске управе, а не да буду постављана од стране ГИ КОРАК. Сложићете се да када нешто кошта 1.200.000,00 неке валуте, макар костариканских колона, то треба да служи сврси! У граду који се задњих година, између осталог, дичи све већим бројем гостију из иностранства (карневал, сусрети фолклор ансамбла, ШЛФ“¦), а и технолошки претендује на више позиције, овакви пропусти су недопустиви. Верујемо да је право време да се покаже на делу опрема у коју је инвестирана горе наведена сума. Након тога ћемо имати разлог више да се сматрамо делом цивилизованог света, пошто се интернет већ дуги временски период, широм цивилизованих земаља, сматра природним богатством, никако услугом и привилегијом. Сматрамо да би, уколико се пројекат реализује плански и транспарентно, корист за грађане и посетиоце била много већа него у односу на пројектоване трошкове.
Истичемо да сваки КОРАК који очекујемо у правцу технолошког напретка и бољитка није хир млађих и “будућих“ генерација, већ тежња ка поправљању услова живота, олакшање све неопходније електронске комуникације.
Због свега наведеног, сматрамо да је обавеза надлежних успостављање поновне могућности “брзе и бесплатне конекције“ бар на шеталишту у центру града. Како би то омогућили, предлажемо да се предузму следећи кораци:
““ Испратити трендове и повећати брзину протока на бар 40 мб/с;
““ Распоредити приступне тачке равномерно дуж шеталишта, са обе стране улице;
““ Ограничити сваког корисника на одређени проток, како би сви корисници имали једнаке могућности;
““ Забранити коришћење програма пеер2пеер како би се спречила злоупотреба овог општег добра;
““ У близини угоститељских објеката, нарочито летњих башта, појачати проток и уколико се укаже потреба додати рутер, не као услугу угоститељима, већ као обавезу према свим корисницима који се на тим местима окупљају у највећем броју.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa