Инфо

18. јун 2015.18. јун 2015.
ДРУГА БАЛЕРИНА СРБИЈЕ

ИЗ ДНЕВНЕ СОБЕ ПО МЕДАЉУ

Шабац од прошле седмице има и балерину којом може да се поноси. Једанаестогодишња Тара Цветковић освојила је друго место на републичком такмичењу у Белој Паланци у категорији средњег узраста, у модерном балету. Тари је ово било прво такмичење, а успех је постигла захваљујући таленту, жељи и љубављу према балету. Услове за рад, практично, и да није имала. За такмичење се спремала у својој дневној соби.
-Пре годину дана из Пирота је у Шабац дошла Гордана Иванковић. Било је и ранијих покушаја, али је Тара све то превазишла. Сада има одличног учитеља, али су услови јако тешки. Простор који тренутно имају некада могу да користе само 10 или 15 минута. Гоца је радила покрете за такмичење, а Тара је вежбала у дневној соби, прича Тарина мајка, Биљана Катанић.
Ипак, ова девојчица успела је да задиви две примабалерине у жирију у Белој Паланци. Играла је соло тачку, а бољи од ње био је само дует из Обреновца, који је већ шести пут учествовао на овом такмичењу.
-Бела Паланка умире као град, али све улажу у културу. Бесплатан им је спорт за децу, као и школа балета, која је одлична. Сва три њихова ансамбла однела су прва места. Тамо су нас дивно дочекали и поред награде Тара је стекла и нове другове, прича Биљана.
-Прво вече сам наступила, а ујутру су саопштили ко је слободан да иде кући. Прво сам чула да нисам међу оних двоје, троје који могу да победе и растужила се. Међутим, друго вече су ме позвали да дођем по награду, каже Тара.
Први наступ је имала на отварању Капитол парка. Највећи аплауз добила је када је у Ноћи куповине заиграла по огромном пљуску. Ипак, она није одабрала случајно баш ову уметност. Може се рећи да јој је записана у генима.
-Балет волим одувек. Мама је била балерина у Мостару. Тренирам још и волтижовање. То је извођење различитих покрета на коњу у покрету. Поред тога, одличан сам ученик ОШ “Николај Велимировић“, сваке године. Волела бих да једног дана будем балерина ассолута, то је изнад примабалерине, наводи Тара и додаје да више воли класичан балет од модерног јер се игра у шпиц патикама.
Биљана објашњава да је обично потребно неколико месеци вежбе да би се заиграло у овим патикама, ипак Тари је то успело када их је први пут обула. Своје нове патике добила је од Весне Лазић из Културног центра, док су претходне набавиле половне.
-Стицајем околности, један Тарин наступ су видели наставници из балетске школе “Луј Давичо“ из Београда. Рекли су да се такав таленат роди код једног детета у милион. Могла би да буде њихов ванредни ученик, али када би имала спонзора, јер су школарине огромне. Надамо се да ће неко препознати њен таленат, каже Биљана.
Њих две се боре, али су саме и од једне плате треба исплатити све обавезе и кредите. За сада помоћ стиже у виду сале коју ће Тара и још осморо деце који играју са њом да користе бесплатно.
Председник Месне заједнице “Жика Поповић“, Јован Радишић, понудио је просторију од осамдесетак квадрата у Дому МЗ, која је одушевила Тарину учитељицу балета.
-Договорили смо се да ће овде вежбати од септембра. Помоћи ћемо сваком коме можемо, а посебно талентованој деци. Надамо се да ће овде заживети права школа балета, јер тако нешто још немамо у граду, истиче Радишић.
Тари овај гест много значи, али ово је тек почетак борбе да мала балерина добије третман какав заслужује.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa