Инфо

6. август 2015.6. авг 2015.
БРОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ

РАЗВОЈНИ ПРОЈЕКТИ ПРИОРИТЕТ

У Шапцу је у јавном сектору запослено 200 људи мање него што дозвољава Закон о максималном броју запослених у јавном сектору
И поред рестриктивних одредби Закона о максималном броју запослених у јавном сектору, локална самоуправа у Шапцу ради са мањим бројем људи од оног који јој правни акти дозвољавају. Тренутно, у јавном сектору у Шапцу запослено је 1.453 грађана, што је за 200 мање од броја који је прописао Закон о максималном броју запослених. На овај начин, град Шабац показује одговорност, каже начелник Градске управе Јован Недељковић.
- Нови закон предвидео је 14 запослених у јавном сектору на 1.000 грађана, што је повећање за једног запосленог у односу на нацрт закона. То значи да, с обзиром на број становника који живе на подручју града Шапца, у јавном сектру на овом подручју може да ради 1.624 запослених. Како је тренутно у Шапцу запослено 200 људи мање од овог броја, у нашем граду неће бити отпуштања у јавном сектору на основу овог закона, а евентуално смањење броја запослених биће засновано на природном одливу, односно пензионисању, и могућим самосталним напуштањем посла, наводи Недељковић.
Градска управа Шапца првенствено мисли на развој града и одговорно запошљавање, истиче градоначелник Небојша Зеленовић.
- Град Шабац се годинама уназад одговорно понашао према запошљавању у оквиру јавног система. Ми нисмо запошљавали по партијској основи, него смо новац трошили за развој града. Тако ће бити и у будућности. Министарство државне и управе и локалне самоуправе, али ни већина општина и градова у Србији још увек нису приказали податке о томе колико је запослених у другим местима. Ми смо транспаренти, а тражимо од министарства да се и они тако понашају. Иако ће нам закон пружити ту могућност, ми нећемо запошљавати нове раднике, већ ћемо наставити са инвестирањем у развојне пројекте града, који треба да омогуће већу запосленост на подручју Шапца, навео је Зеленовић.
Идеја градоначелника Шапца је да сва расположива финансијска средства којима располаже град буду стављена у функцију подизања атрактивности Шапца за инвеститоре. Бољи привредни амбијент и долазак инвеститора најбољи су лек за незапосленост, сматрају надлежни.

М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa