Инфо

3. септембар 2015.3. сеп 2015.
НОВА СРБИЈА - ГРАДСКИ ОДБОР ШАБАЦ

ПОРЕЗ НА ПОЉОПРИВРЕДУ

У центру нашег града, у околини Дома војске који је купљен, па остављен да се урушава, ради се ужурбано ових дана. И то шминкање, око зграде која је немаром или намером, претворена у ругло, коштаће овај град, односно нас грађане Шапца нових пола милиона евра. Додамо ли томе цену од скоро 700.000 евра, колико је плаћен Дом војске, добићемо катастрофалну бројку од скоро милион и двеста хиљада евра „улупаних“ у шминкање околине некад прелепе зграде, претворене у „мртваца“.
Док се овако разбацују нашим новцем, челници града обавештавају нас да нам је пољопривреда, због лоше политике републичке владе на издисају. Истовремено, хвале се и да ће свим сеоским месним заједницама на територији града Шапца, вратити део пореза, за изградњу инфраструктуре. И то је одлична идеја. Слажемо се. И шта је онда проблем? Проблем је у порезу на пољопривреду, који град планира да убере од становника села и приградских насеља. У години која је због суше катастрофална за пољопривреднике, градске власти тако кажу, а ми у потпуности верујемо, исти ти (локална власт) ће од тих истих, сушом и врућином погођених и спаљених сељака, да наплате нове, знатно веће порезе. И онда ће, када их оголи и огули, део тога да им врати изградњом путева и путића, тзв. инфраструктуре која је нормална у свим полуразвијеним земљама Европе у коју се и републичка и локална власт, без резерве, уздају, куну и убрајају. Закон каже да порез мора да се плати, али закон каже и да овај порез, пољопривредни, ове године није био обавеза. У исто време, град ће утрошити пола милиона евра у шминкање околине зграде коју је немаром или намером сама уништила. Да ли, онда, наши сељаци треба да плате ово предизборно шминкање у центру града?
Градоначелника Шапца данас питамо: Зашто је у години суше и смањених приноса уведен порез за пољопривреднике, кад то није била законска обавеза? Зашто трошите толики новац на шминкање околине Дома војске, а саму зграду нисте чак ни почистили? На основу којег плана и на основу којих грађевинских дозвола се ради реконструкција градског трга? Да ли је тачно да се планска документација мења на лицу места, у току радова? У центру града је саобраћајни хаос, а најаве радова није било чак ни у билтенима градоначелникових активности у шта су се претворили локални медији. Зато се стиче утисак да се ради ад хоц, без јасног плана. Шабац и Шапчани то не заслужују. Шабац и Шапчани заслужују одговоре на сва питања која постављамо данас. И на сва која смо већ поставили. Зато, градску власт и градоначелника подсећамо да чекамо одговоре! Ако су заборавили већ постављена питања, подсетићемо их.
Градски одбор НС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa