Инфо

3. септембар 2015.3. сеп 2015.
ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ПРИПРЕМУ СКЛАДИШНИХ ПРОСТОРА

СТОП ШТЕТОЧИНАМА

Овогодишњи род пшенице и кукуруза, због дуготрајног периода без падавина, на појединим парцелама био је преполовљен. Како пољопривредни произвођачи не би били на још већем губитку мора се повести рачуна и о ускладиштењу убраног рода. На првом месту је хигијена складишног простора јер највеће штеточине, а самим тим и потенцијална опасност, су жишци, мољци и гриње. Пре ускладиштења потребан је детаљан преглед зидова и пода ради евидентирања могућих отвора које су направили глодари. Уколико такви отвори постоје треба их попунити неким тврдим материјалом.
- Треба обратити пажњу на пукотине у зидовима јер се на тим местима складишни инсекти најчешће задржвају. Уколико су услови повољни кукурузни жижак и житни мољац излећу из складишта у поља када се пшеница и кукуруз налазе у фази млечне зрелости, па тако са пожњевеном пшеницом и окруњеним кукурузом доспевају у складишта. Ако постоји повољна температура у складишту и влага женка полаже јаја. Тако настаје први напад ускладиштене пшенице. Када је роба у ринфузном стању или у џаковима најчешће се на таквим местима могу уочити лептири и гусенице мољаца, житни, брашнени, бакренасти. Гусенице тврдокрилаца, као што су нпр. брашнар и жижак, уплићу зрна у свилене нити налик на паучину. У таквим слојевима брашна налази се велики број гусеница које повезују честице брашна у грудве у спроводним цевима млина па могу зауставити рад машина - упозорава дипл. инж. заштите биља Славица Максимовић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Да не би дошло до пренамножавања, самим тим и отежаног сузбијања, неопходно је деловати превентивно.
- Визуелно уочити штеточину је веома тешко у почетку. Да би се установило њено присуство примењује се узимање узорака помоћу сонде са више места у складишту. Одрасли тврдокрилци се виде голим оком као и лептири, нарочито ако њихова боја одудара од боје подлоге на којој се налазе или када се узнемире па лете изнад површине на којој су мировали.
Ако у складишту постоји заостала количина ускладиштене робе сматра се да је заражена инсектима тако да је треба испрскати одговарајућим инсектицидима и то само оним који имају дозволу за коришћење у ове сврхе. Након механичког чишћења затвореног простора треба урадити хемијску дезинсекцију. Ова мера је неопходна да би се уништили инсекти који се налазе у пукотинама где се механичким путем не може допрети до њих.
- За ову намену користе се инсектициди који делују парама. За сузбијање складишних штеточина могу се користити „Ацтелиц 50“ који има широк спектар деловања на велики број штеточина, одлично испарава, нема остатка на зрну након примене, и кратку каренцу. Затим ту су „Етиол“ течни који се примењује два дана пре уношења производа, „Талисма ЕЦ“ за третирање жита и празних складишта. У циљу очувања почетне количине и квалитета жита, одређивање оптималних услова складиштења неопходно је обезбедити добро сушење и проветравање које успешно може спречити појаву и развој штетних организама, односно смањити опасност од врло опасних микротоксина у храни - препорука је Максимовићеве.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa