Инфо

3. септембар 2015.3. сеп 2015.
ШЕСТИ ПЕСНИЧКИ МАРАТОН

САНОРЕЧЈЕ

Ове недеље, од 8. до 11. септембра, Културни центар Шабац организује шести Песнички маратон. Од 2010. године, када је реализована као пилот пројекат, ова манифестација је увелико заживела међу песницима и попримила међународни карактер.
- Догађај је изазвао велику пажњу, како локалних стваралаца, публике, тако и уметника широм Србије. Сваке године се шири мрежа окупљања стваралаца не само из Србије, већ и из земаља из окружења, најпре због блискости језика, али и као размена искустава и упознавања са културом и стварањем, кроз разноврстан репертоар и разноликост организационих облика, као што су посете другим институцијама и удружењима, каже директорка Гордана Марковић.
У оквиру пратећих програма, песници су у уторак посетили Савез слепих, а јуче су гостовали у Геронтолошком центру. Вечерас је “Рајићево саноречје“, вече посвећено мачванском лирском песнику Драгољубу Рајићу.
- Ове године смо одлучили да из заборава извучемо нашег песника Драгољуба Рајића, који је давне 1966. године објавио прву песничку збирку “Дамари“, а 1989. “Старе песме“. Остали су његови необјављени рукописи за којима трагамо и надамо се да ће бити објављени. О њему је својевремено писао Љубомир Ћорилић и многи други познати критичари оног времена. На жалост, Драгољуб Рајић је још за живота психички оболео и остао је неправедно скрајнут. Сматрамо да таква лирска величина не сме бити заборављена, каже Бранка Тодоровић из Културног центра.
Централна манифестација Песничког мартона је сутра, 11. септембра, у башти Културног центра, са почетком у 19 часова.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa