Инфо

22. октобар 2015.22. окт 2015.
ГРАДСКО ВЕЋЕ ПРЕДЛОЖИЛО, СКУПШТИНА ГРАДА УСВОЈИЛА:

БЕЗ ПОВЕЋАЊА ПОРЕЗА

Упркос већој тржишној цени земљишта, порез на имовину ће остати на нивоу прошлогодишњег, захваљујући одлуци Градског већа да се смањи стопа пореза
Износе пореза у свим локалним самоуправама креира тржиште. Иако је током 2015. године, на основу купопродајних уговора, примећено повећање вредности земљишта, пореско оптерећење у 2016. неће бити више у односу на текућу годину. До оваквог решења се дошло захваљујући предлогу Градског већа о умањењу стопе пореза, што је потврђено на последњој седници Скупштине града Шапца.
- Током 2015. године евидентиран је значајан раст цена пољопривредног земљишта на тржишту. До тога је дошло и због укључивања нотара, односно јавних бележника у све купопродајне уговоре, односно вредност земљишта је сада реалније исказана. Да се то не би одразило на висину пореза, чланови Градског већа донели су одлуку да се пореска стопа од 0.3 одсто смањи на 0.2 одсто, чиме је избегнуто повећање износа пореза за власнике земљишта на сеоском подручју и приградским деловима града. Применом ове одлуке ће доћи чак и до благог смањења пореза у четвртој категорији, односно на сеоском подручју, те ће власници земље плаћати нешто мање од хиљаду динара пореза по хектару следеће године, каже Радмила Југовић, начелница Одељења локалне пореске администрације.
Порезе на нивоу прошлогодишњих могу да очекују и власници станова.
- За 2016. годину порез се утврђује на основу просечних тржишних цена у периоду од 1. јануара до 30. септембра 2015. године, као и на основу пореске стопе. Када је реч о становима и кућама, пореска стопа је остала у износу од 0.4 одсто, као и цене некретнина, које се нису значајније мењале у односу на 2014. годину. На основу тих параметара, донета је одлука да висина пореза за наредну годину буде као и ове, односно повећања пореза неће бити, објашњава наша саговорница.
Висина пореза на имовину у Шапцу у 2015. години била је нижа у односу на локалне самоуправе сличне величине.
- Порез на имовину грађана за 2015. годину био је виши у Ваљево, као и у Сремској Митровици у односу на Шабац. За сада се не може са сигурношћу рећи колике ће те разлике бити следеће године, јер све локалне самоуправе имају рок до 30. новембра да донесу одлуку о висини Пореза на имовину, наводи Југовић.
За стан од 60 квадрата, стар 20 година, грађани ће у првој зони платити порез од 7.437 динара, док ће власници станова исте квадратуре у другој зони бити у обавези да на годишњем нивоу плате 5.047 динара. Власници кућа од 100 квадрата у првој зони платиће 8.387 динара, а у другој 5.813 динара. У приградским деловима Шапца порез на кућу од 100 квадрата износиће 3.175 динара, а на сеоском подручју 2.780 динара.
Из Одељења локалне пореске администрације подсећају да је заостала фискална дуговања за имовину могуће измирити путем репрограма, на 24 месечне рате, а додају и да је обавеза грађана да пријаве сву имовину, како не би дошли у ситуацију да плаћају високе новчане казне, које се крећу у распону од 15 до 150 хиљада динара.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa