Инфо

18. фебруар 2016.18. феб 2016.
ПРОГРАМ ДВЕРИ НАМЕЊЕН ЖЕНАМА

ВЕРУЈТЕ У СЕБЕ

Дверима се често замера да жене стављају у други план. Међутим, у овој странци тврде да су жене код њих равноправне.
Марија Јањушевић, чланица председништва Двери и координатор женске мреже, у свом првом медијском обраћању, за “Глас Подриња“ говори о програму ове странке за жене. Истиче да је овај програм прилагођен савременој жени, а да је највећи проблем жена на Балкану што су саме себи на последњем месту.
-Младе жене које су се запослиле или желе да се запосле имају проблем уколико желе да се остваре као мајке. Веома нам је важно да жене буду заштићене у том погледу. Такође, важно је да ако желе да граде каријеру, то могу да ускладе са родитељством. Ту мора да помогне послодавац, али и држава. Направили смо врло конкретан програм који ће обезбедити женама могућност да имају сва права. Никако не смеју да остану без посла ако желе да рађају, ако имају више деце да могу да раде пола радног времена, а примају пуну плату и мајке са троје и више деце да примају националну пензију, навела је Јањушевићка.
Као други велики проблем са којим се суочавају жене у Србији навела је њихово здравље. Истакла је да су последице НАТО бомбардовања наше земље бомбама са осиромашеним уранијумом приметне и данас, а да се највише огледају у порасту малигних обољења.
-Висок проценат обољевања жена од канцера дојке и смртност од канцера материце је нешто што желимо да ставимо под контролу. Борба против насиља над женама је нешто око чега сви морамо имати консензус и за шта морају да се боре апсолутно сви грађани, каже Марија Јањушевић.
Да би успешно реализовали свој програм, прво морају пробуди свест код жена. Зато је важно да дођу до сваке жене.
-Жене на Балкану су патријархално васпитане. Повучене су и навикле да су саме себи најмање важне. Зато морамо ући у сваки дом и објаснити им да морају да верују у себе. Мислим да нису свесне своје снаге. На нама је да их подстакнемо на размишљање, закључује Јањушевићка.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa