Инфо

18. фебруар 2016.18. феб 2016.
РОМАН О МИЛОШУ ПОЦЕРЦУ

ДА НЕ ПОТАМНИ ХАРИЗМА

У години у којој се навршава 240 година од рођења Милоша Поцерца, Издавачка кућа “Глас Цркве“ недавно је објавила књигу “Војвода Милош Поцерац“ шабачког писца Николе Девуре. Невелики, лирски обојен, овај историјски роман је својеврстан омаж великом војводи, јунаку нашег краја, родом из Велике Врањске.
- Одлучили смо да објавимо ову књигу из два разлога. Прво, због њеног аутора, кога сматрам најугледнијим шабачким интелектуалцем и ствараоцем, књижевником, есејистом, књижевним критичарем и аутентичним хришћанином. Друго, због саме књиге, која је једна од његових најбољих. Он је препознао да је војвода Милош Стојићевић Поцерац величина нашег краја, човек који је у оно време, са 28 година, наговорио свога кнеза Михајла Ружичића да оду на Сретење 1804. године у Марићевића јаругу и да међу триста људи тадашње Србије буду под Карађорђевим барјаком, да положе заклетву пред протом Атанасијем Поповићем и да отворе нову страницу, нову књигу историје овога народа. Тај подвиг Милоша Поцерца требало би да буде велико надахнуће за младе људе у хаосу и беспућу у коме данас живимо, каже протођакон др Љубомир Ранковић, уредник издања.
Милош није стигао да остари. У нашој свести је заувек млад, леп, писмен и паметан, надасве храбар, најмлађи од једанаест великих војвода. Један од ретких који није тежио за влашћу и признањима, него се часно и јуначки борио против окупаторске турске власти.
- Он је био посебна, харизматична личност, човек без мане. Да не би била само пуста хвала, а и због кратког века који је поживео, нисам написао већи роман. Милош је погинуо на задатку који му је дао Карађорђе, али не у боју, него од хајдука Петра Прелића који није знао да, пуцајући у њега, пуца у Србију, каже аутор који нам у роману поручује: “Трудимо се да нам не потамни харизма Милоша Поцерца. Заборавом, ми га опет сахрањујемо. Овај мали роман о њему супротставља се томе злу“.
Милош је лице наше прошлости, а хајдук Прело је наличје. Он је све оно добро што смо урадили у повести, а хајдук Прело је све оно што смо у њој забрљали. У протекла два века Прело је надјачао Милоша Поцерца, као и онда у шуми Липовица. Тај догађај се није догодио само онда, пре два века, већ се од тада непрестано догађа.
Извитоперавамо се непрестано, наше велико число бежи у мање, сужавамо се и демографски и територијално. Трчимо према нестајању. Као народу треба нам старатељ, јер смо, уз пут, кроз време изгубили памет и одрекли се себе на необјашњив начин.
(одломак из романа)
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa