Инфо

18. фебруар 2016.18. феб 2016.
ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ ПОДСЕЋАЈУ НА НАПУШТЕНЕ ЖИВОТИЊЕ

ЉУБИМАЦ ЈЕ РАДОСТ И ОДГОВОРНОСТ

Зелени Србије Покрет за Шабац организовали су прошлог петка конференцију за медије на којој су указали на проблем напуштених паса и мачака. Повод је био то што се фебруар у свету обележава као месец одговорног власништва над кућним љубимцима. На конференцији су указали на основне кораке које треба да урадимо као друштво, да би се смањила популација напуштених животиња. Предочено је да љубимац представља велику радост, али и одговорност и да би свако пре него што набави пса требао да размисли да ли је у могућности да му се посвети.
-Најчешће се дешава да људи набаве кућног љубимца и када прође први период одушевљења и онда схвате да то живо биће има своје потребе које, из незнања или немања времена, не могу да испрате. Онда тог љубимца оставе на улици, што је жалосно и страшно, истакао је др вет. мед. Петар Пушић.
Према његовим речима, одговорно власништво је законска обавеза. Навео је да постоји Закон о добробити животиња, па чак и члан Кривичног закона којим је прописана озбиљна санкција за онога ко убије или мучи животиње.
-Три су основна аспекта на којима треба да радимо као друштво. Одговорно власништво био био први, затим санкционисање неодговорног власништва и треће, али можда и најбитније је контрола популације власничких паса стерилизацијом, објаснио је Пушић.
Др Јелена Смиљанић испред Ветеринарске станице Шабац објаснила је да подсетила је да постоји уговор са градом, односно ЈКП “Стари Град“. Уместо ранијег хватања, чиповања, вакцинисања, стерилизације и пуштања паса назад на улицу, они сада остају у Прихватилишту.
Прихватилиште је за око 150 паса, што привремени, што нажалост стални дом. Прошле године је усвојено око 80 паса, што за њих представља велики успех.
-Сваком псу који се ухвати на улици очитава се чип и на основу централне базе података проверава се власник. Када се утврди ко је власник пса, позива се да дође по њега и тада плаћа трошкове хватања и боравка у Прихватилишту. Међутим постоје власници који се буне. Тада се обавештава комунална полиција и они плаћају казну од 5.000 динара, објаснила је Смиљанићева.
Највећи проблем, међутим, предствља то што пси углавном нису чиповани, па се не може утврдити ко им је власник.
-Од када је отворено Прихватилиште, пси луталице се не пуштају на улицу него остају у азилу. Одатле могу изађи само када их неко усвоји. Поред тога радимо и стерилизацију власничких паса и мачака, где се плаћа само партиципација 1.000 динара. Заједно са Ветеринарском станицом у овоме учествује и друштво за заштиту животиња из Ђурђева које се финансира из швајцарских фондова. Акција траје већ три године, и за разлику од неких других градова Шапчани имају ту културу и све више воде рачуна о својим животињама, рекла је др Смиљанић.
На конференцији је говорио и Славиша Машић, власник одгајивачнице паса, који се бави и дресуром паса. Саветовао је будуће власнике да, ако набављају расног пса, прво сазнају одлике те расе, јер свака раса има посебне карактеристике. Истакао је да је то посебно битно код набавке пса за двориште и да би тада требало консултовати стручно лице.
Како је ова тема опширна Зелени Србије планирају трибину 17. марта у Културном центру, где ће разговарати са власницима, а имаће и стручна лица као госте. Такође ће и средином априла организовати полигон на Старом Граду, којим ће руководити Славиша Машић, где ће људи моћи да виде како треба власници да се понашају са псима.
Псу треба социјализација
Нема агресивних паса. Углавном су власници криви. Набављају ротвајлере јер је то ствар моде и престижа и од њих праве убице. Затворе пса у бокс, а онда га деца гађају каменчићима, па их он после нападне. Ротвајлери су дивни пси, навео је Машић.
Исктакао је да сваком псу требају услови и социјализација, а не да буду затворени у скученом боксу или везани на ланцу. Петар Пушић је додао да је “ноторна глупост“ што неки власници не дозвољавају деци да мази њиховог пса да га не размазе, јер пас мора да има интеракцију са људима. Поручили су да уколико власник сам не може да социјализује пса, ангажује стручно лице.
Част и привилегија је бити одговоран власник кућног љубимца. Радост коју вам они враћају је немерљива, каже Петар Пушић.
Усвојите, не купујте
Новим власницима који су одговорни и желе да се информишу, увек препоручим да рамисле о усвајању пса из Прихватилишта. Ти пси прижељкују власника. Дивни су. Захвални и незахтевни. Вакцинисани су и стерилисани. Уштедеће и новац, поручује Јелена Смиљанић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa