Инфо

10. март 2016.10. мар 2016.
ЈАВНИ ЧАС У КОЦЕЉЕВАЧКОЈ СРЕДЊОЈ ШКОЛИ

САВРЕМЕНА ПОРОДИЦА И БРАК

С једне стране родитељи због заузетости и незнања нису у објективној могућности да довољно васпитају и утичу на децу. Ту функцију не врше довољно ни школе због њене претежне оријентације на образовну функцију
Функције и проблеми савремене породице и брака била је тема којом су се на јавном часу бавили коцељевачки средњошколци и њихове професорке Весна Ковачевић, Вера Павловић и Татјана Јеремић, док су чланови драмске секције ове школе припремили драмски приказ на тему насиља у породици.
- Већ неколико година на овим јавним часовима ми се са великим задовољством бавимо питањима и проблемима појединца и друштва и кроз теме кроз које смо прошли као што су алкохолизам, религија, екологија и друштво, покушавамо да понудимо нека решења и да вас научимо да се у појединим ситуацијама у којима се са тим проблемима сусрећете сетите онога што сте на овим часовима чули да помогнете сами себи - поручила је присутним ученицима једна од ауторки овог јавног часа, професор Весна Ковачевић.
Ђаци су се подсетили дефиниције породице и брака и њихових основних функција те су имали прилику да виде какви су савремени светски трендови када су ове теме у питању.
Како су аутори истакли не поставља се питање да ли породица треба или не треба да врши васпитно-одгојну функцију, већ да ли она под садашњим околностима то може и у којој мери. С једне стране родитељи због заузетости и незнања нису у објективној могућности да довољно васпитају и утичу на децу. Ту функцију не врше довољно ни школе због њене претежне оријентације на образовну функцију.
За разлику од традиционалне породице која је била уклопљена у широку мрежу родбинских и комшијских односа, савремена породица је сувише изолована и окренута себи. Такође, све су гласније критике радикалног феминизма који истиче да се експлоатација изражава кроз неравноправну поделу кућних послова. Подаци на које се феминисткиње позивају показују да чак и када је запослена, жена проводи двоструко више времена обављајући послове у кући од мушкараца.
Аутори овог јавног часа су изнели тврдње да се у развијеним земљама све чешће може чути мишљење да прети опасност од нестанка брака и породице. Ове тврдње се заснивају на све мањој заинтересованости људи за ступање у брак са једне стране, као и на подацима који говоре о све израженијем тренду распада бракова и породица и породичним сукобима.
У земљама које данас чине ЕУ у периоду од седамдесетих година прошлог века па до 2009. године стопа развода брака је порасла са 0,9 на 2,1 одсто. У Србији је та стопа једна од најнижих у Европи и пре шест година износила је 1,1 одсто што је исто као у Словенији и нешто више него у Италији и Ирској. Али у поређењу са стопом крајем двадесетог века стопа развода у Србији у првој деценији 21. века је била већа.
У нашој земљи се према званичним подацима разводи сваки пети брак, односно нешто више од 20 одсто. На светском нивоу велики проценат развода бележи се у САД око 55 одсто, док су на дну листе Јапан и Индија са скоро два односно нешто више од један одсто.
Статистика наводи да су најчешћи разлози за развод у нашој држави брачно неверство, неслагање са партеровим родитељима као и насиље које је често повезано са алкохолизМом супружника. Најчешће жртве насиља у породици су деца и жене а као најчешћи насилници се појављују родитељи оба пола над децом и мужеви над супругама. У породичном насиљу у Србији сваке године страда велики број жена које трпе константно физичко, психичко и економско насиље.

Тешка одлука
пријавити неког
Према подацима Центра за социјални рад у Коцељеви прошле године евидентиране су 22 породичног насиља што је за 10 мање него 2014. Највећи број обавештења о извршеном насиљу достављен је из полиције који су поред ове социјалне установе обавештавали и тужилаштво или подносили пријаве судији за прекршаје због нарушавања јавног реда и мира изазваног поремећеним породичним односима. И даље се жртве насиља, чланови породице или неко друго лице ретко усуђују да пријаве насилника што представља велику препреку у лоцирању проблема посебно када је реч о психичком злоставља.

Статистика
У оквиру јавног часа аутори су изнели и занимљивости везане за тему савремене породице и брака.
Највећи број деце која нису рођена у брачној вези долази на свет из Костолца у коме чак 66 одсто мајки рубрику „брачно стање“ попуњава са неудата, а најмање у Ивањици где свега 5% мајки рађа дете ван брака.
Почетком шездесетих година прошлог века више од половине очева деце рођене ван брака је признало очинство док је у 2004. години свега 40 % очева дало детету своје презиме.
У Кенији 2,1 милион мушкараца су жртве експлоатације од стране жена.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa