Инфо

10. март 2016.10. мар 2016.
МОЈЕ БУДУЋЕ ЗАНИМАЊЕ: МЕДИЦИНСКА СЕСТРА И КОЗМЕТИЧКИ ТЕХНИЧАР

СТРУЧНО ЗНАЊЕ, ОПШТЕ ОБРАЗОВАЊЕ

Већина будућих матураната размишља шта, где, како? Одлучити се за занимање које ће одредити њихов будући живот није нимало лако. Недоумица има много, исто толико и утицаја са стране. Ми нудимо, ви одаберите сами
Стручно знање, опште образовање, лепо васпитање, могао би бити својеврсни мото Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ у Шапцу, тзв. Зелене школе која од 1946. године образује ученике за подручје рада здравство и социјална заштита. Од јула ове године уписаће нове генерације на образовним профилима фармацеутски техничар, санитарно-еколошки техничар, медицинска сестра - техничар, зубни техничар и козметички техничар.
- Смер медицинска сестра ““ техничар је био мој први избор и нисам се покајала. За четири године у школи добили смо могућност да потпуно овладамо вештинама које су потребне за обављање овог посла. У првом разреду вежбе из здравствене неге обављали смо у школским кабинетима, а од другог разреда и ван школе. Научили смо да изводимо медицинско-техничке радње, апликујемо лекове и спроводимо здравствено-васпитни рад. Бројне су секције у којима се стручна знања могу проширити. Члан сам Секције прве помоћи и Секције здравствене неге. Предност овог занимања је у широком образовању из области свих грана медицине и применљивости ових садржаја у свакодневном животу. Школа подржава и бављење спортом, а врхунски резултати спортиста то и доказују. Мој избор је одбојка. Тренутно, најактуелније су припреме за упис Медицинског факултета - каже матуранткиња Ана Ђермановић коју смо затекли у кабинету здравствене неге.
Од кабинета здравствене неге, поред кабинета фармацеутске технологије, стижемо до кабинета козметичких техничара. Мирис уља и звук апарата уводе нас у оазу лепоте која потврђује да се у Зеленој школи свакодневно поред радне, креативне атмосфере негује и здрав однос према телу и здравим животним навикама. Смер козметички техничар већ дванаест година успешно оправдава своје постојање. Бити леп и вечно млад, императив је данашњице, а како се о томе овде учи, рекла нам је матуранткиња Јелена Јовановић.

- Наш смер повезује лепоту и здравље. Ми учимо естетску негу, естетску хирургију, дерматологију, козметологију, декоративну козметику... Припрема козметичких препарата и масажа лица и тела наша су специјалност. Вежбамо у Општој болници на одељењима хирургије, максилофацијалне хирургије и дерматологије али и у многим квалитетним козметичким салонима у граду. Протекле четири године учестововала сам у раду Драмске секције, Секције шминке, где посебно волим сценску шминку, раду Ученичког парламента и Школског одбора. Презадовољна сам избором свог образовног профила што ми је била прва жеља при упису јер ми је већ тад било јасно да са једне стране имам велике могућности запошљавања одмах после завршене средње школе, а са друге, одличну образовну подлогу за упис на факултет. Сада се припремам за пријемни испит на Медицинском факултету. Жеља ми је да се једног дана бавим естетском хирургијом и још једном повежем лепоту и здравље.
Храм знања, у ком се од оснивања школују медицинске сестре-техничари данас красе модерно опремљени кабинети за стручне предмете који су на располагању ученицима како би теоријско знање применили и у пракси.
- Традиција и квалитет одликују нашу установу. Ученици по завршетку средњег образовања могу наставити школовање на струковним студијама или уписати било који факултет. Преко шездесет одсто ученика уписује факултете што је потврда квалитета нашег рада. Могућност запошљавања је предност средњих стручних школа - истиче директор школе доц. др Александар Пајић.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa