Инфо

10. март 2016.10. мар 2016.
ГИМНАЗИЈАЛЦИ ПОНОВО ПОБЕДНИЦИ ТАКМИЧЕЊА У „ЛЕГО РОБОТИЦИ“

НАГРАДА У ПРАВИМ РУКАМА

Пројекат Елетротехничког факултета у Београду и ове године пружио могућност средњошколицима да покажу своје знање у области програмирања
Ученици одељења ИИИ6 информатичког смера Шабачке гимназије Милијана Ђорђевић, Младен Цветиновић, Јанко Веселиновић и Ева Јанковић на такмичењу из „Лего роботике“, одржаном 26. фебруара у Техничкој школи у Лозници под покровитељством Електротехничког факултета у Београду, вратили су се са освојеним првим местом. Награда у виду лего робота треће генерације, као и победнички метод програмирања, приказани су млађим друговима у Кабинету за рачунарство и информатику прошле среде, 9. марта.
- Изузетно смо задовољни. Имали смо најбољу идеју и исплатило се. Томе је допринело и наше креативно размишљање. За склапање лего робота требало нам је четрдесет пет минута. После добијања конкретног задатка прешли смо на програмирање. У суштини могућности програмирања ове коцке скоро су бесконачне уз коришћење разних мотора и сензора за додир, боју, инфрацрвени сензор који нам омогућава да га контролишемо даљински. У зависности од удаљености од неког предмета испред себе он мења своје кретање или уради нешто, произведе звук. Такође код њега имамо видео и звучне ефекте. Задатак нам је био да пређемо неки терен који је имао такорећи чек поинте, односно места преко којих треба да пређемо. Искористили смо моторе. Циљ је био да направио џојстик за покретања помоћу сензора које смо имали. Два сензора за додир смо требали да претворимо у џојстик помоћу кога ћемо у што краћем року прећи целу стазу. Провели смо се лепо, а што је најбитније победили смо - била је више него задовољна Ева.
Борба за прво места четири екипе, по две из Шапца и Лознице, ишла је од предавања професора са Електротехничког факултета, презентације софтвера, добијања конкретног задатка, до креирања сопственог софтвера и три тестирања.
- Након три тестирања наши ученици показали су најбољи резултат и ево донели у Шабац по други пут прву награду и вредну награду у смислу самог лего робота. Сама роботика више није у том облику заступљена у наставном плану и програму као што је то било ранијих година. Програмирање, сам софтвер, добро је урађен у школи тако да су они могли да препознају шта треба робот да уради, како да се креће, какву функцију да му задају, тако да смо са те стране били јако добро припремљени. Што се тиче саме роботике мислим да је ово била једна идеална прилика за њих да их заинтересује можда као неко њихово будуће занимање или позив или област за истраживање - рекао је проф. информатике Драшко Бегуш, ментор победничке екипе која се одлично спремила за ово такмичење захваљујући проф. програмирања Зорици Бегуш.
Подршку и овога пута ученици су имали од директорке школе Маријане Исаковић која није крила понос када су у питању ова надасве талентована деца.
- Прошле године победили су у Ваљеву тако да се надам да ћемо имати читаву збирку тих робота ако овако наставе. Они су специјализовани смер. Програмирање је врло важна активност за њих и наравно да ће увек имати моју подршку. Тренутно се баве апликацијама за мобилну телефонију. Сматрам да је пракса врло битна и да се теоретска знања морају показати на делу - додала је директорка.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa