Инфо

10. март 2016.10. мар 2016.
РИВАЛИТЕТ ЗА СВА ВРЕМЕНА

56 КИЛОМЕТАРА МРЖЊЕ

Част Челзију, ПСЖ - у, Роми, Реалу, Зениту, Барселони, Бајерну, Јувентусу, али у центру европског фудбала, пажње јавности је Лига Европе. Жреб за 1/8 финала, учинио је да се милијарде љубитеља фудбала више радује четвртку, него уторку и среди. Први пут у историји, у неком европском такмичењу, сусрећу се два највећа енглеска тима, Ливерпул и Манчестер Јунајтед. Њихово ривалство није узрок, већ последица вишевековног ривалства међу градовима
Индустријска револуција у Британској империји, учинила је да Ливерпул и Манчестер, које дели свега 56 км, од руралних средина израсту у моћне градове.
Ливерпул, као лучки град, своју снагу базирао је на бродоградњи и увозу робе из прекоморских територија царства. Уз домицилно становништво, грађани Ливерпула постајали су досељеници из целог света, спремни да се запосле на лучким пословима. Раст економске моћи, донео је иностране компаније и осигуравајућа друштва у град на реци Мерси. Ливерпул постаје предузетнички центар ВБ и по многима други град по значају.
Манчестер је био европски центар текстилне индустрије и прави индустријски град „плавих крагни“. Два града везивала је пруга којом је сировина допремана у Ливерпул, превожена у Манчестер на даљу обраду. Мирна „коегзистенција“ градова трајала је све до краја 19. века, када је изграђен и отворен Манчестерски канал, који је омогућио да бродови директно дођу до Манчестера, што је Ливерпулу смањило приходе од царина и дажбина превоза. То је променило економски однос међу градовима, а продубило мржњу и ривалитет становника. Негде у истом периоду, настају „Ливерпул“ и „Њутон хит“ (претеча Манч. Јунајтеда). Првог дана маја 1894. године, свечано је отворен канал, а два месеца касније „Ливерпул“ је, у првом међусобном дуелу, победио „Њутон Хит“, 2:0.
Пролазиле су деценије. Економско преимућство преузео је Манчестер који се боље снашао и када су традиционалне индустрије губиле на значају. Културно, предност најпре је имао Ливерпу (довољно је рећи „Битлси“), да би 90 ““ их Манчестер и ту преузео „вођство“. Фудбалски, после рата, 50 ““ их, бољи се снашао МЈ, од средине 60 ““ их до краја 80 ““ их, Ливерпул је доминантан у Енглеској и Европи, да би 90 ““ их, „Јунајтед“ имао више успеха. Манчестер има више домаћих титула, Ливерпул Европских. У Манчестеру је чешће завршавао ФА куп и некадашњи Куп Купова, у Ливерпулу Лига куп и Куп УЕФА.
Енглески фудбал одавно је постао глобални феномен, а број навијача ових тимова у свету превазилази милијарде. Регисторвано је више од 200 клубова навијача Ливерпула и Манчестера, међу 50 држава света где „црвени“ имају регистрован клуб фанова је и Србија. Познате личности које воле фудбал, чести су гости на утакмицама два највећа клуба Енглеске. Нелсон Мендела, Данијел Крејг (последњи Џејм Бонд), Леброн Џејмс, неки су од најпознатијих навијача Ливерпула, док клуб из суседства, између осталих подржавају: Мик Хакнал (фронтмен бенда „Симплy ред“) и Јусеин Болт.
.Један од најчувенијих менаџера Манчестера, Мат Бесби, вероватно је једини кога воле навијачи оба клуба. У играчким данима био и капитен Ливерпула, а потом тренерски врх достигао у суседству. Директних прелазака из једног у други клуб нема од 1964. Од тада, Питер Бирдсли, Пол Инс и Мајкл Овен наступали су за обе екипе.
Познато је да су 2014. године, када су се за титулу борили Манчестер Сити (мрски ривал Јунајтеда) и Ливерпул, навијачи Јунајтеда, прижељкивали пораз свог тима у градском дербију, како не би Ливерпул постао првак.
Мало је недостајало да се Ливерпул и МЈ нађу у финалу Лиге шампиона 2007. и 2008. године. Били су у полуфиналу. Ипак, прво је „Милан“ елиминисао Јунајтед за финале са Ливерпулом, а годину дана касније, Челзи је, после продужетака, савладао Ливерпул.
Велики Бил Шенкли
После минхенске трагедије, где је осам првотимаца Манчестера изгубило живот при повратку из Београда, клуб је био у опасности да не заврши сезонзу. Међутим, ондашњи тренер Ливерпула, највећи, Бил Шенкли, послао је пет играча Ливерпула у Јунајтед, из првог тима, а иако су бранили боје великог ривала, плате и све обавезе према њима и даље је измиривао Ливерпул.
„Навијачи“
Тешко је здравом разуму да схвати, али међу навијачима Ливерпула има „навијача“ који се жртвама минхенске несреће ругају имитирајући авион, док с“™ друге стране, „навијачи“ тима са Олд Трафорда, 96 навијача Ливерпула који су погинули у познатој трагедији у Шефилду 1989. године (међу којима има и деце), називају „ливерпулским копиладима“. Иако је потврђено да су за трагедију “™89 одговорни организатори и полиција, од свих клубова Енглеске и Европе, само навијачи МЈ не траже правду за настрадале и не подржавају навијачки апел ЈФТ 96 (јустице фор тхе 96 ““ правда за 96 ““ оро), наравно, нико не зна и не разуме због чега?
Д. Благојевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa