Инфо

5. мај 2016.5. мај 2016.
ЗБРКА ОКО ЗЕМЉИШТА НА ДЕСНОЈ ОБАЛИ ДРИНЕ КОД ЦРНЕ БАРЕ

ВАСИН ШИБ БЕЗ СПОРТСКОГ ЦЕНТРА

Случај Новице Крезића из Црне Баре није јединствен, кад је у питању експропријација земљишта у атру Црне Баре на десној обали Дрине, који називају Васин Шиб. Наиме, његовом деди су 1971. године, тадашње општинске власти у Богатићу, експроприсале две мање парцеле али на изузетно атрактивном месту, недалеко од Дрине, на њеној десној обали, за потребе изградње спортско-рекреативног центра. Данас почивши деда Милорад није прихватио никакву новчану сатисфакцију за поменуте парцеле, а ни размена за друге на другом месту није успела. Његов унук Новица поднео је крајем фебруара 2014. године Републичкој агенцији за реституцију захтев за враћање експроприсаних њива, будући да ни спортски центар на локацији “Васин Шиб“ никада није изграђен.
- Успео сам да пронађем типско решење из 1971. године и другу потребну документацију сам приложио Агенцији. У потпису решења је предузеће Инжењеринг из Шапца али сви покушаји размене или надокнаде нису успели. Прошло је већ две године, а од Агенције нисам добио никакав одговор. Претпостављам да је “затрпана“ разним захтевима странака али ни овај није безначајан нити усамљен јер је много људи из Црне Баре те 1971. године остало без својих поседа на Васином Шибу, а за то нису добили никакву надокнаду, каже Новица Крезић.
Предраг Савић, шеф службе за катастар непокретности општине Богатић каже да многи домаћини из Црне Баре којима су њиве експроприсане нису у законитом року поднели Агенцији захтеве за враћање истих. Последњи премер геодетског плана био је 1967. Том приликом је утврђен изглед парцела, величина, класа.
- Што се тиче квалитета ту преовлађује земљиште од пете до седме класе. Висок је песак и шљунак. Већи део се не обрађује. То су пашњаци или шуме, каже Савић.
Велики део поседа, поготову шума је у власништву предузећа Србија шуме.
Црнобарцима посебно “боде очи“ што су за протеклих тридесетак година тамо саграђене бројне викендице. “Никло“ је такорећи читаво право мало викенд насеље. Прича се да је градио ко је хтео, могао и такорећи где је хтео. Упућенији тврде да је било и “приватних нагодби“ које су се догодиле мимо катастра и званичних државних служби. Тако су се ови објекти нашли у близини плаховите реке и често су, поготово приликом високих водостаја изложене њеном непосредном удару. На мањем простору ту се одржава и традиционална културно-туристичка манифестација “Хајдучко Вече“, а Црнобарци од тога, тврди Крезић имају само штете.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa