Инфо

23. септембар 2010.23. сеп 2010.
КАПИТАЛНО ДЕЛО ФУДБАЛА ОВИХ ПРОСТОРА

ВЕК “БУБАМАРЕ“ У ШАПЦУ

Александар Ђенадић рођен 1948. године, бивши кајакаш, фудбалер и
арбитар од угледа те републички инструктор, објавио је књигу 100 година фудбала у Шапцу и 60 година ОФС Шабац. Обимна грађа од чак око 1.000 страница преточена је у капитално дело фудбала ових простора
Сарадник нашег листа чијој књизи је претходио фељтон у нашем листу писао је и за “Спорт у Подрињу“, Гласник средом и месечнику Народна стварност а коаутор је књиге Задругарство у Синошевићу и Змињак и Скрађани. Шапчанин и поштоваоц пре свега “Мачве“ дао јој је итекако значајно примерено историјату место. Уз прошлости Шапца нижу се приче и кратком историјату фудбала на овим просторима који се у нашој земљи игра од 1896. године. Ту су подаци и о првом игралишту и првој утакмици на Михајловцу а на Малу Госпојину игран је меч у Касарском пољу 1919. што је рођендан и слава клуба “Мачва“.
Уз први клуб и податак да д 1911. године озбиљније игра у Шапцу “бубамара“ дефилују имена значајних ликова попут Баће Николића, Мила Топузовића те прве оснивачке скупштине. Поштоваоци статистике имаће пред собом обимно дело са безброј података, који су немерљиво значајни, попут податка да је прву лопту из Граца и Беча донео доктор правних наука Драгомир Туфегџић. Први дресови су били плави а, потом, тече прича о првом игралишту и првим трибинама те, име, од угледа у свету Провинцијски Уругвај који први пут помиње 1927. године лока лни лист “Радикал“ у броју од 19. јуна када је игра Шапчана везана за двоструки тријумф Уругваја на Олимпијским играма. Осврће се Ђенадић на Куп такмичење из године у годину и првенствене утакмице.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa