Инфо

5. мај 2016.5. мај 2016.
СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ФАШИЗМА

САДАМДЕСЕТПРВА ГОДИШЊИЦА СЛОБОДЕ

Дан победе над фашизмом, 9. мај, обележен је свечаним полагањем венаца на споменик палим борцима и жртвама фашизма на Доњошорском гробљу. Скуп је, као и претходних година, организовала Градска организација СУБНОР.
Владимир Нинковић, председник ГО СУБНОР, подсетио је да је Шабац у Другом светском рату изгубио 5.000 грађана, а да је слободу дочекало 10.000.
-Сматрам да је дужност свих нас да поштујемо и ценимо животе који су дати за нашу слободу. СУБНОР обележава све датуме који су значајни у антифашистичкој борби, као што су пробој Сремског фронта и друге велике битке. Овај најкрвавији рат у новијој историји, водио се у 61 земљи, а страдало је око 55 милиона људи. Од тог броја 1,7 милиона жртава било је у бившој Југославији, навео је Нинковић.
Почаст жртвама одали су представници Војске Србије, Градске управе, Савеза бораца Богатића, Удружења за неговање традиције, Удружења потомака учесника ратова 1912. ““ 1918., Резервне војне старешине, Удружење војних пензионера. Такође, венце на споменик су положили и представници странака које поштују традицију Народноослободилачке борбе ““ Социјалистичке партије Србије, Комунистичке партије и Шабачких социјалиста Зорана Бортића.
Традиција је постала да на овај дан на Доњошорско гробље дође и одређен број ученика Средње пољопривредне школе, заједно са својим професором Душаном Милошевићем.
-Мотивисало ме је то што знам шта је наш народ преживео током Другог светског рата и најмање што могу је да страдалима на овај начин одам пошту. Посебна ми је част што сам овде имала прилику да чујем шта имају да кажу савременици тог доба. Први пут сам ове године присуствовала овом свечаном догађају, који је организован веома лепо и достојанствено, рекла је Стака Трифуновић, матуранткиња Средње пољопривредне школе.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa