Инфо

5. мај 2016.5. мај 2016.
ДАНАС СЕ ПРАЗНУЈЕ

СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ ЧУДОТВОРАЦ

Успомена на Светог Василија Острошког слави се 12. маја. Пред Његовим чудотворним моштима, многи болесници су добили исцељење и мир. Није реткост да у манастир Острог долазе и припадници других религија
Свети Василије је рођен у селу Мркоњић у Поповом пољу 28. децембра 1610. године, од побожних родитеља Петра и Анастасије Јовановић. На рођењу је добио име Стојан. Као младић, Свети Василије је боравио у манастиру Ваведење Пресвете Богородице у Завали, где се школовао. На монашењу, у манастиру Тврдош, добио је име Василије, по узору на Светог Василија. Убрзо после тога, отишао је у Црну Гору код цетињског митрополита Мардарија, када је дошло до сукоба, напустио је Цетиње. Наиме, папа је послао језуите у ове крајеве да искористе тешко стање у народу како би их преобратили из православне у римокатоличку веру. Василије је препознао и упорно указивао митрополиту Мардарију на опасност која вреба од језуитских свештеника, али он није желео да се супротставља римским изасланицима. Због борбе против унијата, млади монах Василије постао је цењен у народу, а митрополит Мардарије је одлучио да га протера са Цетиња. Иако се народ противио оваквој одлуци, Василије није желео да наставља сукоб у цркви, па се добровољно вратио у Тврдош. Обилазио је херцеговачка села и помагао људима који су тешко живели под турским ропством. Због начина живота, многи су га тада поредили са Светим Савом. Када је пао у немилост Турака, морао је да бежи у Русију, из које се вратио са новцем, који је успео да прикупи, а који је поделио народу по Херцеговини. Годину дана је провео на Светој Гори, а по повратку је постављен за митрополита оногошког, са седиштем у Оногошту (Никшић). Кад су Турци још бешње ударили на српски народ, морао је да се склони под планином Загарачом, где је направио келију. Одатле је отишао у манастир Острог, који је био добро утврђен и склоњен далеко од пута, како Турци не би могли да упадну. Пошто је дочекао да у миру води своју митрополију, успео је да прошири братство манастира Острог и обнови неколико цркава. Упокојио се мирно, без болова, 29. априла 1671. године у својој келији изнад острошке испоснице.
Убрзо после Његовог одласка у вишњи свет, људи су почели да посећују гроб како би се исцелили и нашли утеху. Поклоници и данас долазе из Србије и иностранства Острошком Чудотворцу, без обзира на вероисповест и националну припадност. Крај кивота Светог Василија узносе се молитве на разним језицима.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa