Инфо

5. мај 2016.5. мај 2016.
КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

ТЕЖАК И НЕПРИЈАТАН ДАН

Прво заседање Скупштине града обележили инциденти и прекиди. Након искључења одборника СНС Небојша Зеленовић изабран за градоначелника. Душан Костадиновић заменик, а Немања Пајић председник Скупштине
Конститутивна седница Скупштине града одржана је у среду уз бројне инциденте. На почетку заседања дугогодишњи председник Скупштине прим. др Слободан Мирковић, место је уступио најстаријем одборнику, Сретену Радовановићу из Победе за Шабац.
Проблеми су настали када је верификациона комисија требала да потврди мандате 69 одборника који су стигли из Градске изборне комисије. Од пет чланова само два је потписало извештај изборне комисије, један је био уздржан, а два су била против. Како је објаснио Живојин Вулетић из Српског покрета обнове, њихов задатак је био само да утврде да ли су подаци изборне комисије идентични са стварним.
Међутим, одборници Српске напредне странке желели су одлагање седнице за 48 сати, колико је потребно да Управни суд одлучи о њиховом приговору. Како су навели, прегледом изборног материјала утврдили су низ неправилности и тражили понављање избора на 17 бирачких места. Већина одборника инсистирала је на томе да је приговор поднет шест дана по истеку рока, те је захтевала да се седница ипак одржи.
Уследио је излазак одборника СНС са места, окупљање око председавајућег, вика и гурање. Радовановић је неколико пута одређивао паузе, али се ситуација по повратку одборника у салу није смиривала. Када је на ред дошло гласање за председника Скупштине одборници СНС су узели кутију, а у том тренутку је обезбеђење ушло у салу. Уследило је отимање око кутије и гурање одборника са обезбеђењем. Епилог је било искључивање свих одборника СНС и прекид заседања на два сата.
-Проблем је настао што напредњаци сматрају да могу да оборе изборе. Седница је заказана на основу Пословника о раду Скупштине града и Статута града Шапца. Уверење од Градске изборне комисије је добило 69 одборника, да су изабрани од стране грађана на изборима 24. априла. Верификациона комисија је примила та решења, а она само констатује да ли су та решења исправна или нису. Скупштина усваја решења и верификује мандате, објаснио је Сретен Радовановић и констатовао да незадовољна страна има право да се љути.
Александар Пајић из СНС истакао је да седница није морала да тече овако, али је за то окривио локалну власт, због тога што, како је рекао, неће да донесе закониту одлуку. Пајић је навео и да верификација мандата није законито спроведена јер верификациона комисија није потписала извештај. Истакао је да ће се они залагати да се закон поштује било да буду у власти или остану у опозицији.
-Да ли је могуће да до свега овога дође зато што се њима жури. Ми ћемо поступити по налогу Управног суда ма какав он био. Градска изборна комисија не може да верификује ове изборе као завршене док се не заврши управни спор. Ми смо за дебату и сукоб мишљења . Ми смо само тражили одлагање од 48 сати. Све друго је произашло лошим вођењем председавајућег Скупштином и мешањем неких људи који нису ни одборнички кандидати, рекао је Александар Пајић.
После прекида конститутивне седнице због недоличног понашања одборника Српске напредне странке, у поподневном наставку заседања изабрано је ново руководство Града и Скупштине.
Без присуства 28 одборника СНС и два одборника СПС, 37 одборника са листе „Небојша Зеленовић ““ Шабац је наш“ и листе„Победа за Шабац ““ Немања Пајић“, уз још два посланика Јединствене Србије, изјашњавало се за предложене кандидате.
Једногласно, са 39 гласова, изабран је градоначелник Небојша Зеленовић, његов заменик Душан Костадиновић, председник Скупштине Немања Пајић и његов заменик Зоран Чекић. За секретара Скупштине акламацијом је изабран Златко Ратковић.
Једногласно је изабрано и ново Градско веће, које ће у наредном периоду чинити: Др Бранко Вујковић, доктор медицине, Марко Петронић, мастер професор физичког васпитања и спорта, Божидар Катић, дипл. правник, Салко Карадаревић, економиста, Драган Николић, проф. физичке културе, Славиша Костадиновић, дипл. правник, Зоран Бортић, инжењер прехрамбене технологије, Игор Марсенић, дипломирани сликар, Светозар Марковић, дипл. економиста, и Стефан Јовановић, правни техничар.
Захваливши одборницима Скупштине града који су му указали поверење и изабрали га за градоначелника, као и грађанима Шапца на подршци, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је рекао да је дан када је одржана седница био „тежак и на моменте непријатан“.
- Успели смо да заједно, нашом културом и стрпљењем, одбранимо изборну вољу грађана. Тридесет хиљада Шапчанки и Шапчана је гласало за коалицију две листе: „Шабац је наш“ и „Победа за Шабац“. Наш план је даљи развој града Шапца. Заједничка програмска начела и принципи којима се руководе ове две листе отварају могућност за развој Шапца као модерног европског града, у ком ће свако имати прилику да ради, да се лечи и савремено образује. Уверени смо да ћемо заједничким деловањем допринети општем развоју града, чији ће се сви делови равномерно развијати. У наредне четири године видим Шабац који се развија и који је културан, пристојан и модеран град ““ истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
М.М./Н.К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa