Инфо

5. мај 2016.5. мај 2016.
ЈАПАНСКИ ИНВЕСТИТОР У ШАПЦУ

ПОСАО ЗА 1.700 ЉУДИ

Преговори које је Градска управа у фебруару 2015. године почела са представницима јапанске компаније „Јазаки“ приводе се крају
Дуги преговори града и јапанског инвеститора ускоро ће бити позитивно окончани. Компанија „Јазаки“ планира да запосли велики број људи у Шапцу, а о детаљима, први пут јавно, говори градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
- Дошли смо до финализације преговора, те су се представници „Јазакија“ сложили са тим да јавно говоримо о плановима које ова компанија има у Шапцу. До сада, на основу обавезујућег карактера уговора, нисмо могли да износимо информације које би се косиле са пословном тајном и поверљивости која прати овако велику инвестицију. Компанија „Јазаки“ има више од 200 фабрика широм света, а ми преговарамо са њима дуже од годину дана. Они су прошле среде боравили у Шапцу, а на састанку смо разговарали о томе како и на који начин ће бити изграђена њихова фабрика у Шапцу. У њој ће посао пронаћи 1.700 Шапчана, што је за све нас најважнија информација. Настављамо разговоре, а важно је истаћи да се преговори воде у сарадњи са Владом Србије, односно ресорним министарствима. Веома смо близу потписивања тројног споразума, између компаније „Јазаки“, града Шапца и Министарства привреде, каже градоначелник Шапца.
У конкуренцији великог броја града и општина у Србији, Шабац је јапанском инвеститору понудио најбоље услове.
- Компанија „Јазаки“ је већ доста времена тражила идеално место за инвестирање у овом региону. После неколико кругова селекције они су изабрали наш град. Да су се питали неки други, ова инвестиција би завршила у неком другом граду. Срећан сам што смо успели да докажемо да смо озбиљан пословни партнер, да смо град који поштује договоре и чува информације. Град Шабац пружа брзе административне услуге. У року од 35 дана инвеститори могу да постану власници земљишта у Северозападној радној зони. Имамо и скоро 250 хектара у режиму Слободне зоне. Поред тога, спремни смо на сваки вид сарадње и у стању смо да препознамо који је најважнији интерес сваког инвеститора, додаје градоначелник Шапца.
Инвестиција јапанске компаније биће позитиван сигнал и за друге привредне субјекте да улажу у Шабац, сматра градоначелник.
- Током протекле две године Градска управа Шапца трудила се да докаже да је Шабац град који нуди најбоље услове за инвеститоре. Да смо у томе успели, сведочи и сертификат о добром пословном окружењу који нам је доделила Национална алијанса за локални економски развој. Најављени су доласци нових италијанских компанија у Шабац, на основу препорука и веома позитивних искустава које имају италијанске компаније које тренутно послују у Шапцу. Током недеље очекују нас разговори са представницима једне италијанске фирме, који желе да виде локације у Индустријској зони и добију додате информације од својих земљака. Идеја да свако ко жели добије прилику да ради, а да они који раде зарађују још више је сасвим остварива. Шабац је добро место за живот, а на свима нама је обавеза да га учинимо још бољим, каже Зеленовић.
„Јапанска компанија „Јазаки“, која ће у Шапцу запослити 1.700 људи, има историју дугу 87 година. У области производње делова за аутомобилску индустрију спада у светске лидере и сарађује са највећим светским произвођачима. Компанија има интернационални карактер, са базом у Токију и европским седиштем у Келну.“
ТРАДИЦИЈА ДУГА 87 ГОДИНА
Историја јапанске компаније „Јазаки“ почиње 1929. године у Минату, делу Токија, када је Садами Јазаки почео са производњом електричних каблова за аутомобиле. Интернационализација пословања компаније „Јазаки“ почела је током 60-тих година прошлог века, када су отворени погони на Тајланду, а потом и у Европи и Сједињеним Америчким Државама. Глобални развој у производњи и продаји компоненти за аутомобиле пратило је и повећање броја запослених, са 3.000 радника колико их је било 1974. године, на 33.000 у 1990. години. У последњој деценији прошлог века и у првој декади новог миленијума, „Јазаки“ шири своје пословање и утицај на светском тржишту подиже на импозантан ниво. Тренутно, производи 30 одсто електричних каблова за комплетну аутомобилску индустрију у свету, а запошљава скоро 280.000 људи. Сарађују са највећим светским произвођачима, попут Хонде, Тојоте, Мазде, Форда, Фијата и Нисана. Са поносом истичу да у производном процесу веома воде рачуна о заштити животне средине и развоју енергетски ефикасних уређаја. Приход јапанске компаније у 2014. години износио је 13 милијарди 800 милиона америчких долара.
ОСНОВАН YАЗАКИ ДОО ШАБАЦ
Компанија „Yазаки“ и званично је регистрована у Србији, под пословним именом: „Yазаки д.о.о. Шабац“ са статусом активног привредног друштва. Седиште фирме се налази у Шапцу, на адреси Београдски пут, Слободна зона Шабац бб. Датум оснивања је 9. мај 2016. године.
Компанија Јазаки (Yазаки) је како се види у оснивачком документу уплатила 120 милиона динара (милион еура) као оснивачки капитал у тек основану фирму „Yазаки д.о.о. Шабац“.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa