Инфо

9. јул 2009.9. јул 2009.
ЦРКВЕНА СЛАВА И ПОСТАВЉАЊЕ МОШТИЈУ

130 ГОДИНА ЦРКВЕ У НАКУЧАНИМА

У марту месецу ове године, игром случаја или Божјом вољом, свештеник цркве у Накучанима Славиша Марковић, само четири дана по ступању на дужност, пронашао је део моштију непознатог свеца које су ту биле највероватније од када је црква саграђена 1879. године. У диптиху, између две иконе, Славиша је пронашао део ребра величине четири сантиметра прекривен кожом.
- Када сам схватио да су у питању делови моштију, у првом тренутку од узбуђења нисам знао шта да радим. Шетао сам пет минута око цркве, а онда обавестио намесника поцерског протојереја ставрофора Драгана Петровића који је сутрадан, са владиком Лаврентијем дошао да се лично увере. Владика је део моштију однео са собом на чување јер је црква била необезбеђена. Верујем да је Божја воља била да их пронађем- прича још увек узбуђен свештеник.
Пошто је пре две године црква посвећена рођењу Јована Крститеља била оп-љачкана, пре повратка дела моштију требало ју је обезбедити. Лопови на срећу нису познавали праве вредности у цркви, однели су само новац са олтара, а оставили вредне црквене књиге и иконе. Неким њиховим колегама вредности моштију су познате, да се не би поновио случај као са моштима из манастира у Петковици, обезбеђена су врата и урађени аларм (повезан са полицијом) и видео надзор...

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa