6. oktobar 2016.6. okt 2016.
IZLOŽBA NA OTVORENOM

„UPOZNAJTE ARHIV“ NA GRADSKOM TRGU

Prošlog četvrtka na gradskom trgu otvorena je izložba Međuopštinskog istorijskog arhiva pod nazivom „Upoznajte arhiv“. Izložbu su otvorili Igor Marsenić, član Gradskog veća Grada Šapca, zadužen za kulturu i autorka izložbe Gordana Filipović.
Marsenić je svojim nadahnutim govorom objasnio zašto je ova izložba važna i iz kog razloga se našla na panelima gradskog trga. Poentirao je važnu ulogu Međuopštinskog istorijskog arhiva Šapca za društvo kao institucije koja se bavi prikupljanjem istorijske građe i najviših vrednosti naroda. Prema njegovim rečima izložba je postavljena na trgu jer posao koji obavlja Međuopštinski istorijski arhiv iz Šapca nije toliko vidljiv, te da bi sugrađanima bilo dostupno da vide kakvo blago je pohranjeno u njemu. Naglasio je da se radi o kompletnoj memoriji o vrednostima i dostignućima našeg društva od postanka moderne srpske države. On je iskoristio priliku i da pohvali rad Arhiva.
- U trenutku kada su ostale jedinice lokalne samouprave, koje su suosnivači, prestale da učestvuju u prikupljanju građe, kolektiv Arhiva je nastavio da prikuplja građu koja je jako važna i koja će u vremenima koja dolaze ipak biti dostupna ljudima.
Autorka izložbe, Gordana Filipović osvrnula se na problem neaktuelnosti ustanova kulture od nacionalnog značaja u kojima se čuvaju zakonom zaštićena materijalna dobra podvlačeći da se i šabački Arhiv suočava sa istim problemom. Ona je navela da su postojali brojni pokušaji da Arhiv dopre do javnosti kako bi sugrađanima pokazao čime se bavi, a da je epilog jednog od njih bila upravo ideja da se Arhiv predstavi na otvorenom i dostupnom mestu.
- Na prvom panou smo ukratko objasnili pojam i istorijat našeg Arhiva, između ostalog da se nalazio u zgradi prve bolnice Srbije podignute 1865. godine, koja je zaštićeni spomenik kulture. Zatim smo se potrudili da svaki pano ima svoju osobenost i da prikažemo najznačajnija, najatraktivnija i najvrednija dokumenta koja imaju veliku istorijsku vrednost. Sugrađani imaju priliku da pogledaju nešto jako vredno kako za nacionalnu, tako i za lokalnu istoriju. Prikazali smo dokumenta uglavnom iz perioda DžIDž veka koja su jako retka. Navela bih neka pisma kao što je pismo kneza Miloša sinu Milanu, u kome kaže da je sa zdravljem dobro, ima da ispije još dvanaest bokala vode i potpisuje se kao roditelj.
Izložba se sastoji od 25 panoa, koji predstavljaju različite vrste arhivske građe koja se čuva u zgradi Arhiva. Pored upoznavanja sa pojmom i delatnošću ove ustanove, prisutni su i panoi na kojima su prikazane retke povelje, ukazi kneza Miloša, pečati znamenitih ličnosti i značajnih ustanova iz prve polovine DžIDž veka, pisma, akcije (menice i deonice), posebne tapije, zemljišne knjige, papiri koji potvrđuju vlasništvo poslovnim i stambenim objektima, računi i deo zbirke fotografija, razglednica, plakata i stare štampe. Panoi će biti postavljeni na gradskom trgu u narednih mesec dana, a Igor Marsenić uputio je otvoren poziv građanima Šapca da posete izložbu.
- Pozivam sve svoje sugrađane. Ne moraju ulaziti u zdradu Arhiva, dovoljno je da za lepih dana prošetaju trgom, pročitaju i pogledaju ono što je sadržina ovih panoa i uvideće koliko je velika važnost u prikupljanju istorijske dokumentarne građe i kakvo je blago u depoima našeg Arhiva.
B. Simić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa