23. decembar 2010.23. dec 2010.
SLIKAR OLGA DUROVA

MOSKOVLjANKA ZLATNIH RUKU

Kada je u septembru ove godine prvi put došla u Šabac sa slikarima iz Ivanovske oblasti Olga Durova je utkala u svoje slike prelepe predele naše okoline, a svoju dušu napojila srpskim gostoprimstvom i kulinarskim specijalitetima
Tada je rekla da se nada da će se ponovo vratiti makar još jednom. Zahvaljujući prijateljstvu sa članom gradskog veća Slobodanom Nikolićem Olga je i danas u kontaktu sa našim krajem.
Šta reći o Olgi Durovoj a da to nezvuči previše prisno jer je ta plavokosa devojka prijatnog osmeha ostavila utisak na sve koji su je upoznali. To je ona topla ruska duša koja na svet gleda umetničkim pogledom, duša koja je spremna da prigrli nove prostore i u svoje slike utka deo svoga bića.
Rođena je u moskovskoj oblasti Malahovka. Diplomirala je na Moskovskom koledžu umetnosti i zanata, Školi likovnih umetnika Larise Tomilove „Rosa“. Član je Međunarodnog umetničkog fonda i Saveza profesionalnih umetnika. Njeni radovi nalaze se u direktorijumu „Umetnost u Rusiji 2008.“, kao i u „Imena u umetnosti Rusije, 2009.“ Nagrađena je medaljom „Talenat i poziv“ od strane Svetskog saveza „Mirotvorac“, 2009. Radila je na dosta projekata a bila je učesnik međunarodnog plein air u Srbiji i BiH od jedanaestog septembra do petog oktobra ove godine. Radovi Olge Durove nalaze se u privatnim kolekcijama u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Srbiji, Bosni, Rusiji, u javnoj galeriji Bosne ( Brčko ), Muzeju Svetskog saveza za mir mirotvoraca. Sa grupom ruskih slikara učestvovala je u projektu „Srbija u očima ruskih slikara“ u oktobru u našem gradu. U decembru je imala međunarodni umetnički projekat u Bugarskom kulturnom centru.
Kada se govori o avangardi u slikarstvu misli se i na Olgu Durovu. Njene slike predstavljaju pravi poetski sklad. Vizuelni efekti njenoga jezika otvaraju se u novom smislenom jedinstvu i uzajamnom prožimanju. Raspolaže grafičkim sredstvima koji su meki, elegantni, koristeći linije i boje u prikazu vizuelnih atributa forme u prostoru. Njeno slikanje nije stilističko. U smislu pristupa podseća na japanske grafike sa linearnom uslovljenošću i nezavisnošću u pogledu plastičnosti. Nije slučajno što u njenom radu zastupljen u velikom broju motiv drveća koji je postao jedan od najpopularnijih, verovatno zbog kreativne ravnoteže između vizuelnih i grafičkih dodira. U slučaju Olge Durove treba izbegavati izraz virtuelne plastike, sve ono što potpada pod oznakom „lažni oblik“ dekorativnog bogastva.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa