12. oktobar 2017.12. okt 2017.
61. ŠABAČKI “OKTOBARSKI SALON”

TRADICIJOM ISPRED SVIH

Najstariji “Oktobarski salon” u Srbiji, šabački “Oktobarski salon”, izložba svih umetničkih formata, biće otvorena večeras u Narodnom muzeju. Izložbenu postavku čini 95 dela od 84 autora
Oktobar nagoveštava zimu, uvodi nas sitnim koracima u poznu jesen, a sve kraći, katkad sivi dani, bude u nama melanholiju, to veličanstveno “zadovoljstvo tuge”, kako bi rekao veliki Vikotr Igo. Konstantni vapaj duše za unapređenjem ume da se pretvori u krik estetskog oplemenjivanja, težnje ka susretu sopstvenih razmišljanja sa stvaralaštvom drugih. Idealna prilika da ugodimo sebi može biti šabački “Oktobarski salon”, manifestacija nastala pre više od šest decenija, u slavu umetnosti, a povodom 23. oktobra Dana oslobođenja Šapca, koja svojom specifičnošću prerasta granice i živi poseban život kreirajući kulturnu kartu grada i Srbije.
Svi Šapčani i posetioci našeg grada imaju mesec dana priliku da prošetaju izložbenim prostorom i kroz 95 dela, zavire u dušu 84 umetnika. Želju da se iskažu u Šapcu imao je ove godine 181 umetnik, kroz 230 radova pristigli na konkurs, a one koje će obasjati svetlo na svečanom otvaranju, večeras od 19:30, odabrao je tročlani žiri u sastavu: prof. dr Aleksandar Leka Mladenović, predsednik žirija, Dejan Đorić likovni kritičar i Tatjana Marković, muzejski savetnik. Isti žiri dodelio je i nagrade: Vladimir Vojvodić ostavio je najjači utsak među slikarima delom “Lament dalekoj kiši”. Milorad Panić izdvojio se skulpturom “Portret Jelene”, a grafika, izborom žirija, bolja od drugih je “Deseti krug kretanja” Branka Rakovića. Priznanje Igor Belohlavek, najboljem mladom autoru, pripalo je Milošu Blagojeviću skulptoru za delo “Vreme”.
Umetnost ne sme da bude luksuz, ona je potreba, a njene bezbrojne forme samo su javni iskaz onoga što je u nama. Sušta je istina da umetnost ne biramo mi, ona bira nas, a zahtev duše je da tom osećaju budemo verni sledbenici. Nema pogrešnog doživljaja, žiri je napravio izbor, važno je duši dozvoliti da napravi svoj.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa