Info

12. oktobar 2017.12. okt 2017.
Krivina u ogledalu

Slađan i nudle

Ne treba nikome ko nije slep kod očiju, pa bilo to i istinski članovi SNS, objašnjavati kako Prvorođeni više voli, na primer, Rumu nego Šabac.
U roku od dve nedelje, Prvorođeni je bio na otvaranju fabrike u Šapcu, i na otvaranju fabrike u Rumi. Kod nas u Šapcu nije dao novinarima i snimateljima da se sa njim prošetaju po pogonu, što inače sa uživanjem radi uvek i svuda, a u Rumi, ne samo da je to upriličio, nego se i sit ispričao sa radnicima. Možda i zbog toga što je fabriku u Rumi lično i personalno otvorio, ili čovek više voli nudle nego kablove za „merdžu“ pošto on više preferira škodu. Biće da je nešto treće.
Takođe, i novinare je ispoštovao u Rumi. Odgovarao im je i o nudlama, Šljivančaninu, ruskim migovima, Hrvatskoj i Bog te pita o čemu sve. Iz Šapca je otišao u audiju bez da se pozdravio sa našim gradonačelnikom kojeg je iskulirao kao i novinare koji su hteli da ga priupitaju za Vulinovu tetku iz Kanade. Kao da je bio na nudlama. U Rumi je sijalo sunce, u Šapcu je padala kiša. Preko puta je mogao da uživa u nudlama, kod nas je morao da radi i da zasadi drvo japanske trešnje. Možda je Prvorođeni i neki žulj kod nas zaradio, a možda mu je kamenčić u cipeli malo poremetio rutinu.
Ume Prvorođeni da bude i satiričan. Tokom govora pred ljudima koji su dovedeni iz celog Srema kralju nudli pred noge u organizaciji lokalnih odbora SNS u sred radnog vremena, Prvorođeni je pitao osmehom ozarenog gradonačelnika Rume Slađana, da li je naučio da kaže – nudle. Jok i nije. Ponavljao je danima ispred ogledala poput onog mučenika Dačića koji se spremao za „upad“ kod Trampa.
„Nudle, nudle, nudle....“ Brojao je nudle Slađan pred san i nije mu bilo jasno zašto ti Nepalci jednostavno ne kažu za taj proizvod – rezanci, poput ostatka sveta. Ali naučio je, nije da nije, i svaka izgovorena reč „nudle“ mu je bila na mestu.
Taj Putujući cirkus „Prvorođenog“ mi Šapčani nismo imali zadovoljstvo da vidimo u punom kapacitetu. Lepo je to sve. Malo hleba, malo igara, a glavna atrakcija uvek i svuda – Prvorođeni. Otvaraju se nove fabrike, radnici dobijaju nova radna mesta, i svi isto govore, kao da im jedan te isti čovek sa glasom mrmota u sebi piše šta da kažu. Ali u svakoj predstavi zna se ko je zvezda šou programa. Glavom i bradom – Prvorođeni. Svuda i uvek, izuzev u Šapcu!
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa