Info

12. oktobar 2017.12. okt 2017.
OPREZ PRILIKOM JESENjIH RADOVA

VREME POVREDA KOD KUĆE

Jesen je vreme kada hitna pomoć dobija najviše poziva zbog tzv. kućnih povreda. Spremanje drva za zimu, berba kukuruza i drugi poljoprivredni radova često su uzrok povreda, koje uglavnom budu teške. Oprez je jedino rešenje i naravno, potpuno odsustvo alkohola u krvi, bar dok se posao ne završi.
Primer Zorana Milutinovića iz Drenovca najbolji je pokazatelj da nije dovoljno teoretski znati sve o opasnostima od poljoprivrednih mašina. Prošle godine je za malo ostao bez prsta kada je neoprezno pokušao da izvuče klip kukuruza iz transportera. Na sreću, lekari su uspeli da spasu palac.
-Sve se desilo u deliću sekunde. Refleksno sam uhvatio kukuruz i istog trenutka mašina je povukla prst. Povreda je bila teška, ali znam ljude koji su prošli mnogo gore, kaže Milutinović.
Povrede na berač kukuruza su najgore, ali tu su i one koje se dogode usled nezgoda sa motornim testerama. Uglavnom stradaju ruke i noge.
-Berač kukuruza može naneti ozbiljne povrede. Najčešće su amputacije neminovne, nekada prstiju, nekada i šake, a u najgorim slučajevima i cele podlaktice. Takođe i motorna testera i cirkular usled nedovoljno pažnje mogu biti uzrok teških povreda. Svake godine u ovom periodu susrećemo se sa velikim brojem pacijenata povređenih usled ovih, naizgled rutisnkih, radova kod kuće, kaže dr Ivana Kosanić. PR Hitne pomoći.
Predrag Srdanović iz Direkcije za poljoprivredu ističe da je najvažnije pre bilo kakve intervencije mašinu isključiti. Ovo jednostavno pravilo je neophodno ispoštovati da bi se bezbedno završili radovi.
-Na svakoj mašini piše da se popravke ne vrše dok je mašina u radu. To je osnovno pravilo. Pre bilo kakve popravke mašina se mora isključiti. Posebno su opasni berači i kombajni. Pored gubitka ekstremiteta nestručnim rukovanjem može se izgubiti i glava, upozorava Srdanović.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa