12. oktobar 2017.12. okt 2017.
PROTEST PROTIV IZBORNE KRAĐE U BEOGRADU

OPOZICIJO UJEDINI SE

U centru Beograda u petak veče je održan skup Pokreta slobodnih građana sa koga je od vlasti zatraženo da obezbedi održavanje fer, poštenih i slobodnih izbora - za predstojeće lokalne izbore u Beogradu.
Postavljeno je pet zahteva među kojima je prvi da se ovlašćenim licima iz opozicionih stranka omogući uvid u uređen i jasan birački spisak. U okviru tog zahteva je da i osobe koje nemaju prijavljeno prebivalište šest meseci pre održavanja izbora u Beograd nemaju pravo da glasaju.
Zatraženo je i da gradska izborna komisija bude formirana u skladu sa zakonom, a da u njoj ni jedna stranka ili koalicija ne može da ima više od polovinu članova.
Zahteve je pročitao advokat Vladimir Gajić istakavši da su ih dogovorili Vuka Jeremić, u ime inicijativnog odbora Narodne stranke, i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića. Gajić je rekao da tu spada i obezbeđivanje jednakog tretmana vlasti i opozicije u medijima kao i da nadležna regulatorna tela rade svoj posao i omoguće poštovanje zakona o medijima i informisanju.
Prema njegovim rečima, jedan od zahteva je i da se eleminiše prisustvo nosilaca javnih funkcija u informativnim programima dve sedmice pre održavanja izbora.
Gajić je rekao i da se traži da nosioci javnih funkcija ne zloupotrebljavaju državne resurse u cilju predizborne kampanje.
„Od vlasti tražimo i da obezbedi da izbore prate domaći i međunarodni posmatrači“, rekao je Gajić koji je istakao i da okupljeni apeluju na građane da ne dozvole da im vlast oduzme njihova prirodna prava.
Glumac Sregej Trifunović je rekao da je ovo prvi u niz protesta a najavio je sledeći za 20. oktobar.
„Mi nismo opozicija, mi smo pozicija jer je pozicija tamo gde su razum, istina, demokratija...a oni su opozcija“, rekao je Trifunović koji je prethodno pročitao pesmu Vladislava Petkovića Disa iz 1909. u kojoj pesnik ukazuje na pogubno ponašanje, po narod i državu tadašnjih vlasti.
Prema njegovim rečima, da je Dis tu pesmu napisao ovih dana, sigurno bi mu policija zakucala na vrata.
Na skupu su govorili i aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, reditelj Janko Baljak, književnik Gojko Tešić i student i aktivsta Filip Vukša, koji su oštro kritikovaliu aktuelnu vlast predvođenu Srpskom naprednom strankom.
Tešić je pozvao, kako je rekao, demokratsku opoziciju da zaboravi na sitnosopstveničke razmirice i interese i da se ujedini.
„Opozicijo, ujedini se za spas Srbije, u protivom Srbija će postati rijaliti država“, rekao je Tešić koji je pozvao opoziciju da se „osvesti, urazumi i ujedini“.
Prema njegovim rečima, ujedinjenje demokratske opozicije je neophodno jer samo tako se može izboriti za slobodne izbore, za slobodu mišljenje i govor i slobodne medije.
Ćorović i Baljak su ukazali na niz, po njima, pogubnih poteza i zlouptreba gradske vlasti ukazavši da je neophodna i solidarnost među građanima kako bi se tome suprostavili.
„Strahom žele da okuju naš grad, budimo hrabri i solidarni“, rekao je Baljak ukazavši da svakodnevno nasilje nad medijima preti da dovede do ukidanja te profesije.
Prema njegovim rečima, skup je organizovan zbog elementarnog ljudskog dostojanstva a zahtevi za pravedne i poštene izbore su početak bitke za Beograd.
„Dokle ćemo dopuštati da nam vređaju inteligenciju“, zapitao je Baljak, dok je Ćorović ukazala na niz, po njoj, takvih poteza gradskih vlasti koju predvodi SNS.
Ona je pozvala građane da kada odu kući razmisle o tome da li ih brine sve veće vršnjačko nasilje i ubistvo žene ispred gradskog centra za socijalni rad.
Prema njenim rečima, milionska cena za fontanu na Slaviji iako na internetu svako može videti koliko košta slična, otrovana dece u školama, najava podizanja jarbola po gradu dok za besplatne učenike nema novca, samo su neka od pitanja za građane.
Na skupu je ukazano i da ništa u vezi nelegalnog rušenje i maltretiranja građana u Savamali nije rešeno a oštro je kritikovan i projekat Beograd na vodi.
Okupljeni na Trgu Republike nosili su zastave Srbije i Pokreta slobodnih građana, a postavljen je i velik transparent na kome je pisalo „Protiv izborne krađe“, što je bio i moto okupljanja.
Među okupljenima su bili lider pokreta Saša Janković, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, bivši predsednički kandidat Vuk Jeremić, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Balša Božović kao i narodni poslanik iz Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa