10. februar 2011.10. feb 2011.
NELIKVIDNOST OZBILjNA BOLEST SRPSKE PRIVREDE

STEČAJEVI I BLOKADE

Prema podacima Narodne banke Srbije trenutno je blokirano preko 63.000 računa, a minus je dostigao 227 milijardi dinara. Prošle godine, zbog stečaja, izbrisano 5.974 preduzeća, a ove godine taj broj biće daleko veći
Nelikvidnost će, po svemu sudeći, biti i ove godine najozbiljniji problem srpske privrede. Besparica najviše pogađa radnje i mala preduzeća, ali na nju nisu imune ni velike firme. Prema podacima centralne banke u Srbiji je blokirano preko 63 hiljade računa sa 227 milijardi dinara. Brojke od kojih se vrti u glavi, ali koje pokazuju da će mnoga preduzeća i ove godine biti izbrisana iz registra, zbog višegodišnje blokade žiro računa.
Podsećanja radi, prošle godine doneta je odluka o takozvanom automatskom stečaju za sve privredne subjekte koji su blokirani duže od tri godine. Samo u minuloj godini, po tom osnovu, sudovi su doneli 5.900 rešenja o likvidaciji preduzeća. Ove godine, kako stvari trenutno stoje, broj preduzeća koja će, zbog nelikvidnosti, biti izbrisana iz privrednog registra biće daleko veći. Jer, automatski stečaj će se primenjivati na sve subjekte kojima je račun blokiran najmanje dve godine, a od 2012. godine taj rok će biti skraćen na godinu dana. Naizgled, oštri uslovi opstanka, ali pošto određena preduzeća godinama nemaju aktivne žiro račune, ovo je jedini način da se dođe do čiste evidencije privrednih subjekata i da se zavede kakav, takav red.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa