14. decembar 2017.14. dec 2017.
Opasnost iza svakog klika
Predavanje o sajber bezbednosti za mališane i roditelje

Opasnost iza svakog klika

U cilju podizanja svesti, kako najmlađih, tako i roditelja, o opasnostima i prednostima dece na internetu za školarce u opštini Bogatić organizovana je serija predavanja. Katarina Jonev iz Beograda, nedavno je učenicima Mačvanske srednje škole predstavila koje opasnosti na internetu vrebaju decu i odrasle, šta je sajber nasilje i kako se zaštititi od njega, kome prijaviti uznemiravanje na internetu, dok su danas predavanju prisustvovali učenici OŠ „Mika Mitrović“.
Katarina navodi da na ovim predavanjima pokušava dodatno da animira i roditelje da se, ne samo kroz kontrolu i nadzor, ohrabre da zajedno sa svojim detetom naprave prve sajber korake. Da znaju da je taj prostor ponekad opasan, jer prete i sajber kriminalci i pedofili, puni zlih namera, ali da uz pravilno korišćenje on može doneti veliki broj benefita - dete može da nauči jezike, čita knjige i komunicira na civilizovan način, bez upotrebe nasilja.
„Deca su do sada odlično reagovala. Ovo je interaktivno predavanje, jer smatram da je jako bitno čuti povratnu informaciju i njihovo mišljenje. Ovo jeste mala sredina, ali sajber prostor ne zna za fizičke granice, tako da su deca ugrožena podjednako u Beogradu, Bogatiću, Novom Sadu, Atini, Njujorku i slični problemi se manifestuju u svakoj sredini. Jako ih je bitno upozoriti, ali i čuti kakva iskustva oni imaju. Recimo, na današnjem predavanju osnovcima od prvog do četvrtog razreda videla sam da se gotovo 80 odsto dece javilo da ima profile na društvenim mrežama. Mi im ne možemo reći da izbrišu svoje profile, ali ih možemo usmeriti kako na pametan način da formiraju svoje sajber identitete i kako da razdvoje stvarni, fizički od sajber života, to je glavna poenta ovih predavanja“, objasnila je Katarina Jonev, diplomirani politikolog za međunarodne odnose, master Međunarodnog prava, na doktorskim studijama Fakulteta bezbednosti.
Narednih dana predavanja o bezbednosti dece na internetu čuće i osnovci u ostalim školama u opštini Bogatić.
Izvor macvainfo.rs

Najnoviji broj

22. februar 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa