28. decembar 2017.28. dec 2017.
POTVRĐEN VISOKI DOMET
Godišnji koncert Folklornog ansambla Đido u Bogatiću

POTVRĐEN VISOKI DOMET

Svečanim novogodišnjim koncertom, koji je održan protekle subote u bioskopskoj sali Doma kulture u Bogatiću, pod nazivom „Mačvo moja široka i ravna“, folklorni ansambl „Đido“ iz Bogatića potvrdio je visoke vrednosti i činjenicu da je dostojan reprezent izvorne igre i pesme svog kraja širom sveta.
U prepunoj sali devojke i mladići, odeveni u prekrasne narodne nošnje izveli su bogat program počev od „Ubrade mlade“ (drugi dan tradicionalne mačvanske svadbe), preko igara i pesama iz Crnorečja, okoline Beograda, Dimitrovgrada, Binačke Morave, Bosilegrada, Kumanova, sve do Vranjanske svite. Igrali su i završno kolo iz opere „Ero s onoga svjeta“, Bunjevačke igre i Bugarku. Osim što su pratili sve učesnike koncerta, Narodni orkestar ansambla pod upravom Zorana Puzića imao je i solo nastup, a svoju epizodu iskoristio je na najbolji mogući način vokalni solista Stevo Savić koji je otpevao izvorne narodne pesme „Otvori mi belo Lenče“ i „Grana od bora“.
Na kraju su Tanja Jurišić, direktor Kulturno obrazovnog centra Bogatić u čijem sastavu radi ansambl i Miloš Simić umetnički rukovodilac uručili prigodne nagrade i priznanja za stalnost u prvom izvođačkom sastavu ansambla. Ova priznanja pripala su: Teodori Panić za pet godina, Marku Maksimoviću i Đorđu Zariću pripala je plaketa za 10 godina. Poveljama za 15 godina vernosti ansamblu nagrađene su: Jelena Ković, Branislava Odžić i Katarina Martinović.
Prvi put je ustanovljeno i dodeljeno priznanje za 20 godina stalnosti u prvom ansamblu, a ono je pripalo Marku Simiću.
Veliki broj prisutnih ljubitelja izvorne igre i pesme imao je priliku da čuje stihove i upečatljive priloge proznih stvaralaca ovog kraja u izvođenju glumaca amatera: Mine Šanković, Branislava Kovića i Miroslava Perića, domaćeg pozorišta „Janko Veselinović“.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa