11. januar 2018.11. jan 2018.
POVRATAK TINKE MILANKOVIĆ U ŠABAC
PRIJEM ZA UNUKU I PRAUNUKU NAUČNIKA
MILUTINA MILANKOVIĆA U GRADSKOJ KUĆI

POVRATAK TINKE MILANKOVIĆ U ŠABAC

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ugostio je prošlog ponedeljka u Gradskoj kući Marinu i Lili Milanković, unuku i praunuku Milutina Milankovića, naučnika, prvog doktora tehnike među Srbima, čija je supruga Hristina Tinka Topuzović rođena Šapčanka. O njoj se zna veoma malo, a koliko je bila značajna za život i rad Milutina Milankovića, zabeležio je on sam u svojim „Uspomenama“. Među gostima bio je i Pavle Belosavić, unuk Tinkine polusestre, praunuk dr Koste Dinića, ličnog lekara kralja Petra Prvog. Marina i Lili su iz Melburna doputovale krajem decembra.
Nakon prijema u Gradskoj kući, gosti su posetili Biblioteku šabačku, Narodni muzej, Sabornu crkvu, tvrđavu na Savi i grobnicu Topuzovića na Donjošorskom groblju, kao i mesta u gradu koja su bila deo imetka Tinkine porodice.
Unuka i praunuka poznatog naučnika borave u Šapcu zahvaljujući novinarki i književnici Stani Munjić, koja je, istražujući istoriju Šapca poželela da Tinku Topuzović „izmakne iz senke muža i dovede je u rodni grad“. Rezultat toga je knjiga pod nazivom „Tinka Milanković, žena nebeskog mehaničara“, koja tek treba da bude štampana.
Hristina Topuzović rođena je u Šapcu 12. marta 1884. godine. Otac joj se zvao Miloš Topuzović, a majka Mileva, rođena Jovanović. Tinkin deda Đorđe Topuzović bio je bogati šabački trgovac, narodni poslanik i predsednik Narodne skupštine u godinama 1874, 1875. i 1877. Svojoj unuci Tinki ostavio je u nasleđe sto hiljada dinara u zlatu i dve kuće u Šapcu.
Po oceni prijatelja Tinka je, po svom zapadnjačkom obrazovanju, Milutinu Milankoviću, koji se školovao u Beču, bila bliža od svih beogradskih udavača. Savršeno je govorila francuski i nemački, odlično svirala klavir, zanosno pevala, bila lepa i imućna. Venčali su se 1/14. juna 1914. u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu.
Tinkin i Milutinov sin Vasilije emigrirao je u Australiju, gde su rođeni i žive unuci – Vasilijev sin Nikola i ćerka Marina. Nikola ima tri ćerke, od kojih je jedna Lili, a Marina se nije udavala i nema dece. Tinka i Milutin nisu videli svoje unuke.
Tinka je bila veliki oslonac svom mužu u radu, a zaslužna je i za njegovo izbavljenje iz ratnog logora 1914. godine. Umrla je 1961. godine i sahranjena na Novom groblju u Beogradu.
G. Jojić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa