10. mart 2011.10. mar 2011.
ŠABAČKO POZORIŠTE

MLADOST U SLUŽBI TRADICIJE

U utorak uveče na Velikoj sceni Umetnički ansambl „Čivija“ i Ansambl narodnih igara „Hajduk Stanko“ održali osmomartovski koncert. Gosti KUD „Svetozar Marković“ Umka
Igralo se i pevalo na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta pred prepunom salom. Smenjivali su se dečiji i prvi ansambli, mali i veliki, igrajući dušom i srcem sa neizbežnim osmehom na licu. Repertoar je bio raznovrstan tako da je sve prisutne proveo kroz srpsku kulturnu baštinu.
Tako je sekcija OŠ „Majur“, koja radi u okviru ANI „Hajduk Stanko, izvela „Levač“, a prvi ansambl proveo je prisutne kroz Srbiju igrom i pesmom. Prvi ansambl UA „Čivije“ izveo je, između ostalog, igre iz Šumadje, dok se KUD „Svetozar Marković“predstavio igrama iz Bosilegradskog krajišta, a pevačka grupa zatim otpevala dve pesme: „Po naše selo Malovo“ i „Goranine đapanine“. Smenjivali su se ansambli pa je tako prvi ansambl „Čivije“ odigrao Vlaške igre i igre iz Timočke krajine, a gosti iz Umke igre iz Vladičinog hana. „Hajduk Stanko“ nas je podsetio na folkor sa Stare planine. Ovo je samo deo onoga što se izvelo tokom koncerta koji je trajao oko dva sata.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa