8. mart 2018.8. mar 2018.
Sposobnost prepoznati kadar
Nagrađeni učenici Škole primenjenih umetnosti

Sposobnost prepoznati kadar

Učenici Škole primenjenih umetnosti Ružica Ristivojević i Petar Jovanović osvojili su prvo i drugo mesto na Republičkom takmičenju klasičnih likovnih medija, organizovanog pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete. Nagrađeni radovi proteklog petka izloženi su u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Celokupna izložba nosi naziv “Refleksija” po Ružičinoj pobedničkoj fotografiji koja je osvojila maksimalan broj bodova od strane stručnog žirija. Profesor Mihailo Simović, veruje da će talentovani učenici zahvaljujući svom talentu i sposobnosti u budućnosti osvajati brojne nagrade.
Divan je osećaj naći se na otvaranju izložbe fotografija sa prvog Republičkog takmičenja u oblasti klasičnih likovnih umetnosti, na kojoj većinu izloženih radova čine upravo fotografije učenika Škole primenjenih umetnosti, polaznici sekcije za fotografiju i grafiku. Veoma sam zadovoljan nagradama koje su naši učenici osvojili, to je veliki uspeh koji je prepoznat kako od kolega iz drugih umetničkih škola, tako i od predstavnika Ministarstva prosvete. Ružica i Petar pokazuju veliku dozu samostalnosti u radu, koja im uz urođeni talenat i sposobnost da prepoznaju kadar, kao originalnost i bogatstvo ideja, daje dobru osnovu da nastave svoje istraživanje u ovoj oblasti, a nadam se i u budućem profesionalnom usavršavanju tokom studija na nekom od umetničkih fakulteta – naveo je profesor Mihailo Simović, mentor sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku.
Ružica Ristivojević i Petar Jovanović višestruko su nagrađivani u oblasti fotografije, na republičkom i međunarodnom nivou. Među značajnijim nagradama koje je osvojila mlada Ružica našle su se Prva nagrada na Republičkoj smotri učeničkog likovnog stvaralaštva i nagrada za kolekciju radova na Omladinskoj republičkoj izložbi koju je organizovao Foto savez Srbije. Za Republičko takmičenje kaže da se nije posebno spremala, samo da je nešto “kliknulo” i nastala je prava fotografija koja joj je donela pobedu.
Kadrove koji me inspirišu, uvek pronalazim u svom okruženju, a ideje za konceptualne fotografije dolaze spontano. Često i u neposrednom radu sa modelom. Škola primenjenih umetnosti pruža mi dobru osnovu za usavršavanje sa fotografijom koja je moja velika ljubav, verujem i moja buduća profesija. Nadam se da će me iskustvo koje stičem, kao i podrška koju dobijam u školi dovesti do upisa Fakulteta dramskih umetnosti – navela je Ružica Ristivojević, učenica trećeg razreda, smer Juvelir.
Petar Jovanović na Republičkom takmičenju osvojio je dve nagrade, prvu i drugu na temu “Život ulice”. Ipak, ovo nije prvi put da je žiri prepoznao njegov talenat. Osvojio je priznanje na Međunarodnom takmičenju za učenike srednjih škola u Hong Kongu, drugu nagradu na Međunarodnom festivalu likovnih i primenjenih umetnosti u Mariboru, prvu nagradu na Republičkom konkursu u organizaciji Ruske državne železnice i nagradu na Omladinskoj republičkoj izložbi.
Planiram da već posle treće godine upišem Fakultet savremenih umetnosti i da tamo nastavim svoje usavršavanje u oblasti fotografije, kojom planiram da se bavim profesionalno. Inspiraciju najčešće pronalazim u portretu, volim da fotografišem lica, često slučajnih prolaznika. Tematika ulične fotografije mi je trenutno najzanimljivija – podelio je Petar Jovanović, učenik trećeg razreda Škole primenjenih umetnosti i dodao da nema želje za budućnost, samo planove koje namerava da ostvari.

M.Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa