Berza

  • aero 896 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 3.650 ▲ 0,77%
  • ineu 35.000 ▲ 2,94%
  • jmbn 7.000 ▼ -2,78%
  • kmbn 3.130 ▼ -3,66%
  • kmbnpb 1.300 ▲ 0,15%
  • mtlc 2.000 ⚫ 0,00%
  • niis 685 ▲ 0,29%
  • tlkb 10.000 ⚫ 0,00%
  • vpdu 11.500 ▲ 6,05%
(8. mart 2018.)
Savetnik ambasadora Francuske

Kizen posetio Šabac

Kizen posetio Šabac
Žan Batist Kizen direktor Francuskog instituta u Srbiji i savetnik ambasadora Francuske boravio je u jednodnevnoj poseti Šapcu. Na prijemu u Gradskoj kući razgovarao je sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem o budućoj saradnji u oblastima kulture, obrazovanja i istakao da je cilj posete razmatranje potencijalne saradnje.
Došli smo na poziv gradonačelnika Nebojše Zelenovića da viidimo koji su potencijali za buduću saradnju, pre svega iz oblasti umetnosti, kulture i obrazovanja. Šabac ima dugu tradiciju saradnje sa Francuskom. Imali smo saradnju u oblasti obrazovanja i Šabac vidimo kao neku vrstu laboratorije za inovacije koje su ovde jako prisutne. Ovde smo da ustanovimo koja su to polja buduće saradnje, pre svega u oblasti društvenih nauka i informacionih tehnologija. Imaćemo sastanke sa svojim starim partnerima i potencijalnim saradnicima i na kraju ćemo moći da donesemo zaključke o tome koji su budući koraci u našoj saradnji – naveo je Žan Batist Kizen, direktor Francuskog instituta u Srbiji i savetnik ambasadora Francuske.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović ukazao je na značaj prijateljstva koje Šabac neguje sa gradovima Evrope. Širenje i učvršćivanje partnerskih odnosa u brojnim oblastima društvenog života jedan je od primarnih ciljeva grada.
Imamo želju da ono što u gradu radimo pokažemo svim našim prijateljima i dugogodišnjim partnerima. Baš kao što imamo dobru saradnju sa regijom Breša u Italiji, sa Štajerskom u Austriji, tako želimo da ostvarimo bližu saradnju sa Francuskom i odgovarajućim gradom, kako bi mogli da to uključimo u svakodnevni život naših sugrađana. Dobro je da naši građani znaju šta se dešava u modernoj i uređenoj Evropi. Sa druge strane mislim da i mi imamo nešto da ponudimo Evropi. Puno je dobrih tema o kojima možemo da razgovaramo, pre svega o onim koje koje su vezane za obrazovanje i naučni rad mladih. Siguran sam da ćemo nakon posete imati jasnu sliku šta će nam biti zajednički sledeći koraci – naveo je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Nakon prijema u Gradskoj kući francuska delegacija posetila je: Muzej šabačkih Jevreja, Narodni muzej, Biblioteku šabačku, Šabačku gimnaziju, Školu primenjenih umetnosti i Asocijaciju “Duga”. Tokom svog boravka gosti su imali priliku da se upoznaju sa bogatom istorijom i kulturom Šapca, grada vizije i tradicije.

M.Ž.

Najnoviji broj

18. jul 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa