Инфо

8. март 2018.8. мар 2018.
Кизен посетио Шабац
Саветник амбасадора Француске

Кизен посетио Шабац

Жан Батист Кизен директор Француског института у Србији и саветник амбасадора Француске боравио је у једнодневној посети Шапцу. На пријему у Градској кући разговарао је са градоначелником Небојшом Зеленовићем о будућој сарадњи у областима културе, образовања и истакао да је циљ посете разматрање потенцијалне сарадње.
Дошли смо на позив градоначелника Небојше Зеленовића да виидимо који су потенцијали за будућу сарадњу, пре свега из области уметности, културе и образовања. Шабац има дугу традицију сарадње са Француском. Имали смо сарадњу у области образовања и Шабац видимо као неку врсту лабораторије за иновације које су овде јако присутне. Овде смо да установимо која су то поља будуће сарадње, пре свега у области друштвених наука и информационих технологија. Имаћемо састанке са својим старим партнерима и потенцијалним сарадницима и на крају ћемо моћи да донесемо закључке о томе који су будући кораци у нашој сарадњи – навео је Жан Батист Кизен, директор Француског института у Србији и саветник амбасадора Француске.
Градоначелник Небојша Зеленовић указао је на значај пријатељства које Шабац негује са градовима Европе. Ширење и учвршћивање партнерских односа у бројним областима друштвеног живота један је од примарних циљева града.
Имамо жељу да оно што у граду радимо покажемо свим нашим пријатељима и дугогодишњим партнерима. Баш као што имамо добру сарадњу са регијом Бреша у Италији, са Штајерском у Аустрији, тако желимо да остваримо ближу сарадњу са Француском и одговарајућим градом, како би могли да то укључимо у свакодневни живот наших суграђана. Добро је да наши грађани знају шта се дешава у модерној и уређеној Европи. Са друге стране мислим да и ми имамо нешто да понудимо Европи. Пуно је добрих тема о којима можемо да разговарамо, пре свега о оним које које су везане за образовање и научни рад младих. Сигуран сам да ћемо након посете имати јасну слику шта ће нам бити заједнички следећи кораци – навео је градоначелник Небојша Зеленовић.
Након пријема у Градској кући француска делегација посетила је: Музеј шабачких Јевреја, Народни музеј, Библиотеку шабачку, Шабачку гимназију, Школу примењених уметности и Асоцијацију “Дуга”. Током свог боравка гости су имали прилику да се упознају са богатом историјом и културом Шапца, града визије и традиције.

М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa