8. mart 2018.8. mar 2018.
Narod podržao građanske, a ne partijske liste
GRADONAČELNIK ŠAPCA NEBOJŠA ZELENOVIĆ POVODOM IZBORA ZA SAVETE MESNIH ZAJEDNICA

Narod podržao građanske, a ne partijske liste

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio je povodom građanskih izbora za Savete Mesnih zajednica da građani preuzimaju realnu moć i da je stari partijski sistem na kojem insistira Srpska napredna stranka prevaziđen.
On je podsetio da je reč o građanskim izborima, o izborima za predstavnike građana u jednoj zajednici, i da tu nema mesta za političke stranke. Ipak, neki u Srbiji smatraju da sve o čemu građani odlučuju treba da bude politizovano.
- U 27 mesnih zajednica pobedili su građani kao predstavnici SNS, a u 24 mesne zajednice pobedili su građani kao predstavnici svojih ideja i želja. Tamo gde je izjašnjavanje bilo neposredno, a to su seoske mesne zajednice u kojima je primenjivana odluka o neposrednom odlučivanju, izlaznost građana je bila od 55 do 78 odsto. Sa druge strane, u gradskim mesnim zajednicama u kojima se građani još nisu upoznali sa principom slobodnog odlučivanja, zabeležena je izlaznost od 15 do 25 odsto – istakao je gradonačelnik.

Kako je gradonačelnik naglasio, u Šapcu građani stiču realnu moć jer shvataju važnost uključivanja u neposredno odlučivanje, i tako je samo u Šapcu.
- Ove godine i u gradu ćemo imati neposredno odlučivanje o 280 miliona dinara, koje su građani uplatili na ime poreza na imovinu. Bićemo svedoci buđenja dobre energije građana jer će oni osetiti odgovornost i moć da odlučuju o okruženju u kom žive. To je jedini način da ovo društvo ozdravi - upozorio je Zelenović.
Prema njegovim rečima, situacija u kojoj se građani neposredno izjašnjavaju je put ka ozdravljenju Srbije.
- Partijski put će biti prevaziđen. Mi u Šapcu smo odlučili da se menjamo. Taj koncept treba da se desi, jer mi sada živimo u bolesnom društvu, u kom članovi SNS-a na izborima za mesne zajednice mogu da obećaju da će zaposliti 500 sugrađana u javni sektor – bolnicu, Elektrodistribuciju, Telekom ili u bilo koju republičku službu kojom rukovode članovi SNS-a. Takva obećanja su nerealna i neodrživa i obmanjuju javnost živimo u bolesnom društvu – naglasio je Zelenović.
On je, takođe, istakao da niti on, niti bilo ko od političkih lidera vladajuće koalicije u Šapcu nisu učestvovali u kampanji za izbore u mesnim zajednicama, svesni suštine ovih izbora, značaja građanskog principa u životu jedne zajednice i rukovođeni željom da svaka mesna zajednica dobije najkvalitetnije predstavnike.
Realna
moć građana
Prosečna izlaznost u selima bila je 44,61 odsto, a u gradu samo 19,46 odsto.
Čak 16.791 meštanin seoskih mesnih zajednica iskoristio je svoje građansko pravo na ovim izborima, dok je u gradskim mesnim zajednicama izlaznost bila mnogo niža. Na izbore za savete gradskih mesnih zajednica izašlo je samo 8.770 birača.
To govori o daleko većoj motivaciji seoskog stanovništva da glasa, u odnosu na gradsko, jer su se na referendumima u decembru prošle godine uverili da svojim glasom mogu da menjaju stvarnost na bolje.

Referendumi
povećali izlaznost
Tamo gde je izjašnjavanje bilo neposredno, a to su seoske mesne zajednice u kojima je primenjivana odluka o neposrednom odlučivanju, izlaznost građana je bila od 55 do 78 odsto. Sa druge strane, u gradskim mesnim zajednicama u kojima se građani još nisu upoznali sa principom slobodnog odlučivanja, zabeležena je izlaznost od 15 do 25 odsto.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa