8. mart 2018.8. mar 2018.
Kongres struČnih radnika predŠkolskih ustanova Srbije

Predškolsko vaspitanje i obrazovanje ka kvalitetnoj praksi

Predstavnici Predškolske ustanove “Naše dete” i Grada Šapca učestvovali su na drugom Kongresu stručnih radnika predškolskih ustanova Srbije – SRPUS, koji je održan na Zlatiboru prošle nedelje. U radu Kongresa “Predškolsko vaspitanje i obrazovanje – ka kvalitetnoj praksi” učestvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predškolskih ustanova i lokalnih samouprava iz cele Srbije, kao i gosti iz regiona. Cilj Kongresa je bio unapređenje kompetencija vaspitača, medicinskih sestara-vaspitača i stručnih saradnika u ostvarivanju kvalitetne vaspitno obrazovne prakse.
Šabačka Predškolska ustanova “Naše dete” imala je zapažen nastup na ovom skupu, a u ime grada Šapca, koji je pozvan da predstavi svoj rad kao primer dobre prakse i dobre saradnje lokalne samouprave i predškolske ustanove o svim aspektima daljeg unapređenja u ovoj oblasti, govorila je Jelena Ristić iz Odeljenja za društvene delatnosti grada Šapca.
- Imali smo zapaženo izlaganje, pohvale od predstavnika resornog Ministarstva, kao lokalna zajednica kojoj je stalo do kvalitetnog predškolskog obrazovanja. Ovo je bila prilika da se predstavimo kao odgovorna lokalna samouprava, koja brine o svojim najmlađim i koja se trudi da svim našim sugrađanima obezbedi jednake uslove i pravo odlučivanja u predškolskom obrazovanju. Bila je ovo prilika da predstavimo načine na koje je grad proširio mrežu preškolskog obrazovanja, tako što smo uzeli u zakup tri vrtića koja su u privatnom vlasništvu i to na mestima gde su potrebe roditelja najveće, a drugi vid proširenja mreže je uvođenje poludnevnog boravka dece, kako bi udovoljili potrebi roditelja i dece da u vrtiću borave 4 sata, a o čemu su se sami izjasnili u anketi. Naime, na taj način mapirane su potrebe roditelja, a što je praksa koju sprovodi šabačka Predškolska ustanova. Problemi sa kojima se suočavaju ostale lokalne zajednice su veliki, a uglavnom je to lista čekanja, odnosno nemogućnost da se za svu decu koja imaju potrebu obezbedi boravak u vrtiću. U Šapcu je eliminisana lista čekanja, što smatramo velikim uspehom i dokaz je odgovornog ponašanja – kaže Jelena Ristić.
Na Kongresu su učestvovali Sandra Mićić, direktor Preškolske ustanove “Naše dete”, Jasmina Vuletić, pomoćnik direktora i Ivana Mišić, medicinska sestra-vaspitač. Otvaranju Kongresa prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređenje kvaliteta vaspitanja i obrazovanja, predstavnici predškolskih ustanova Hrvatske i Slovenije, koji su izložili svoja iskustva u radu sa decom predškolskog obrazovanja, kao i gosti iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Kongres su organizovala Strukovna udruženja u predškolskoj delatnosti u Republici Srbiji, Savez udruženja vaspitača Srbije, Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Udruženje stručnih saradnika i saradnika predškolskih ustanova Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa