Info

12. april 2018.12. apr 2018.
DEČJA MAJKA HRABROSTI
ALISA NA ŠABAČKOM HIPODROMU

DEČJA MAJKA HRABROSTI

Ove godine biće punoletna, a za 18. rođendan pripremaju joj kao poklon pola ampera zobi. Tokom 15 godina na njenim leđima naučilo je da voltižuje (gimnastika), više od 600 mališana iz grada i okoline. Malo je reći: takva treba da se rodi uz nesebičnu asistenciju uglednog zaljubljenika u konjički sport Brane Ivankovića
Oždrebljena pre 18 godina, na Vidovdan 28. juna 2000. godine Alisa, kobila poni rase braon-bele boje je od majke Milke i oca Miška. U početku su je zvali Vida, a posle Alisa. U međuvremenu je na svet donela „Belu kafu“ (ljuto ždrebe), zbog čega su morali da ga prodaju. Dugovečna ljubimica šabačkog hipodroma sa kojom su stasale mnoge generacije mladih, učeći jahanje i radeći gimnastiku (razne figure) na njenim širokim leđima, još uvek je u dobroj formi i ne nameravaju da je menjaju. Za fotografisanje u Glasu Podrinja posebno su je pripremili. Bila je otimarena (iščešljana) sa namazanim kopitama (posebna mast za to).
-Voltižovanje je francuska reč i znači vežbanje. U ovom slučaju deca najčešćeg uzrasta od 3-11 godina rade različite vežbe na kobili koja je mirna i poslušna. Sa jednom grupom od 50-60 dece radim cele godine i te veštine prikazujemo na raznim manifestacijama na hipodromima širom zemlje, kaže Brana Ivanković, veliki zaljubljenik u konjički sport, koji uz dresiranu lepoticu, (Alisu) brine ne samo o svakom njenom pokretu već i pre svega o neveštoj, ali upornoj deci koja pohađaju školu jahanja na šabačkom hipodromu. Za njega je sigurnost malih voltižera prvorazredna.
-Deca su veoma hrabra. Smelo pristupaju kobili i mnogo je vole o čemu pored ostalog svedoče i brojni pokloni, jabuke, drugo voće i kocke šećera koje joj donose ističe popularni Brana i dodaje:
-Nastupamo u glavnom o velikim praznicima. Gosti hipodroma su često roditelji ove dece. Oni i drugi imaju priliku da uživaju u ovakvim programima, a Alisa je tu centralna figura i mnogo nam znači. Ona je prosto naša maskota, zaštitni znak i danas. Nameravamo da bude kod nas dok je živa.
Mali voltižeri sa Šabačkog hipodroma bili su trostruki prvaci bivše države u ovom nesvakidašnjem sportu.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa