Berza

  • aero 900 ▲ 3,69%
  • ikrbg 70 ▲ 40,00%
  • jesv 6.002 ▼ -7,66%
  • niis 605 ▲ 1,00%
  • rso16142 114,63 ▼ -0,90%
  • stotn 125 ⚫ 0,00%
(12. april 2018.)
POČELA VAKCINACIJA PROTIV PNEUMOKOKE

IMUNIZACIJA U TRI DOZE

Iako najavljivana za mart, obavezna vakcinacija protiv bakterije sterptokokus pneumonija počela je da se daje u domovima zdravlja od aprila. Nju će primiti sva deca rođena od početka ove godine, kada napune dva meseca.
Vakcina će štititi od upale pluća, uha, ali i od meningitisa. Dovoljne količine vakcina su stigle Zavodu za javno zdravlje Šabac i one su distribuirane u domove zdravlja.
-Vakcina je petovalentna i daje se u tri doze. Roditelji se odazivaju i vakcinacija protiče bez problema. Davali smo je i ranije deci koja imaju hronične bolesti, navodi dr Snežana Gavrilović pedijatar Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”.
Zbog zastoja u isporuci vakcine protiv hepatita B došlo je do njihovog nedostatka u domovima zdravlja. Dr Nebojša Sofranić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Šabac objašnjava da nema razloga za zabrinutost.
-Sve zalihe su povučene iz domova zdravlja i date Porodilištu, jer je najvažnije da beba prvu dozu dobije 12 sati po rođenju. Druga doza treba da se da u drugom mesecu, a treća pet meseci posle druge. Važno je da se vakcina ne primi ranije, a ne smeta ako se da kasnije od tih rokova, objašnjava Sofranić, a potvrđuju u šabačkom Domu zdravlja.

Najnoviji broj

28. maj 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa