19. april 2018.19. apr 2018.
Počelo Pozorišno proleće
FESTIVAL TEATRA

Počelo Pozorišno proleće

Tokom trajanja festivala Šabac će biti pozorišna prestonica Srbije i ljubitelji ove vrste umetnosti imaće priliku da uživaju u izabranim predstavama, kao i bogatom pratećem programu koji se odvija u drugim ustanovama kulture u gradu
Izvedbom predstave „Urnebesna tragedija“, Ateljea 212 u šabačkom teatru otvoren je festival „Pozorišno proleće“. Publika će od 16. do 23. aprila imati priliku da pogleda sedam najboljih ostvarenja iz prethodne pozorišne sezone u Srbiji. Tokom trajanja festivala Šabac će biti pozorišna prestonica Srbije i ljubitelji ove vrste umetnosti imaće priliku da uživaju u izabranim predstavama, kao i bogatom pratećem programu koji se odvija u drugim ustanovama kulture u gradu. Promocija umetničke postavke „Dali između zvezda i basni“ u galeriji „Vladislav Lalicki“, bila je uvertira pred svečano otvaranje zvaničnog takmičarskog programa Festivala. Ova izložba slavnog umetnika sadrži 29 grafika, bakroreza i skulptura i tokom trajanja manifestacije biće izložena u holu Šabačkog pozorišta. Na svečanom otvaranju festivala publici su se obratili Zoran Karajić, selektor i direktor festivala, Aleksandar Stanković, v.d. direktora Šabačkog pozorišta, Branislav Lečić, glumac i Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.
Obraćajući se publici i medijima, glumac Branislav Lečić je istakao da zna koliko Šapčani cene slobodu izražavanja, kulturu i teatar.
-Šabac je slobodarski grad i on je uvek imao šta da kaže na temu slobode. A jedna od tih sloboda je svakako duhovna sloboda koju teatar nosi. Festival „Pozorišno proleće“ je u stvari na neki način decentralizacija kulture, koja bi trebalo da bude i program svake vlade. Da kultura bude dostupna svakom građaninu, a da to ne bude samo u Beogradu, nego i u bilo kojem drugom gradu Srbije. Šabac ima istoriju koja je kulturna u teškim trenucima i Prvog i Drugog svetskog rata i posle toga. Šabac je uvek nosio barjak slobodarskog duha i vrednosti koje je uspeo da sačuva i projektuje i u mladost i u generacije koje su prisutne svuda u svetu. Kada god se teatar okupi, a ovde je u pitanju produkcija srpskog pozorišnog delanja, to je uvek uzbudljivo videti na jednom mestu. Ne samo zbog gledalaca koji će doći iz Šapca da to vide, nego i umetnika koji se međusobno druže i razmenjuju iskustva. Kažu da je teatar ogledalo društva i u ovom slučaju slobodno možemo kroz ove predstave da vidimo razlomljenu strukturu ogledala koja će nam pokazati tematski Gde smo?Ko smo?Šta smo? Tako da sam duboko ubeđen da ovakav festival ne samo što omogućava ljudima koji su u blizini i samim Šapčanima kontakt sa kulturom, nego će biti i signal za sve druge gradove u Srbiji da ispoštujemo sve festivale koje imamo. Šabac zaista zaslužuje svaku pohvalu i ovaj festival treba u svakom smislu podržati, jer on jeste signal duha koji se bori da sačuva tu visoku kulturu. Normalnu kulturu koja nas vraća sebi – rekao je glumac Branislav Lečić.
Festival je znak težnje grada da živi bogatijim scenskim životom i održi tradiciju sredine koja neguje kulturu. Ono što zaista ostaje za budućnost je duh grada, naroda i civilizacije i njega treba čuvati i pomagati.
Ovaj festival je jedan od malih pokušaja da sačuvamo taj duh, koji će nadživeti sve nas i ostati večan. Zato očekujem da naš festival bude mali prilog tome. Primer izdizanja duha nad svim ostalim. Siguran sam da će ovih osam dana u Šapcu biti pozorišni praznik – istakao je Zoran Karajić, selektor i direktor festivala „Pozorišno proleće“.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović je istakao da u danima kada se održava Festival privilegija je biti Šapčanin i da čitav grad diše dugačijim kulturnim i pozorišnim ritmom.
Lepo je tada posetiti Šabac i videti kako jedan mali i pristojan grad može da poprimi obrise drugih uređenih gradova kojima mi svi težimo. Moguće je to uraditi i da stvarnost Srbije izgleda drugačije, samo treba pružiti više šanse kulturi. Šapčani vole kulturu i pozorište, baš kako je rekao Stanislav Vinaver: „Imamo dugu duhovnu tradiciju koja nije kidljiva, kao ćudljive tradicije nekih drugih srbijanskih varoši i tako 170 godina.“ I zaista je tako, ona je posebna i drugačija ovde. Poslednjih nekoliko godina unazad trudimo se da tu ljubav i negu prema duhovnoj tradiciji još više povećamo – naveo je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Vršilac dužnosti direktora Šabačkog pozorišta Aleksandar Stanković na svečanom otvaranju festivala „Pozorišno proleće“, pozvao je sve sugrađane da posete teatar i uživaju u izabranim predstavama i raznovrsnom, bogatom pratećem programu u okviru manifestacije.

M.Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa