10. maj 2018.10. maj 2018.
Zanimljiv grad
Poseta direktora Italijanskog
instituta za kulturu
Davida Skalmanija

Zanimljiv grad

U Gradskoj kući u utorak upriličen je prijem za direktora Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu Davida Skalmanija. Tom prilikom gradonačelnik Nebojša Zelenović i gost David Skalmani razgovarali su o budućoj saradnji u oblasti kulture i umetnosti.
Prema rečima direktora Italijanskog instituta za kulturu Davida Skalmanija Šabac je veoma privlačan grad kako za privrednu saradnju tako i za saradnju u oblasti kulture i obrazovanja. Italijanski institut za kulturu nalazi se u Beogradu i planira da svoju aktivnost rada proširi na teritoriju čitave Srbije. Ovo je samo jedan od razloga posete Šapcu, gradu koji se izdvaja po tome što veliku pažnju posvećuje kulturi.
- Moja očekivanja od ovog susreta su da započnemo i da nastavimo saradnju na polju kulture između Italijanskog instituta za kulturu i grada Šapca. Šabac mi deluje kao zanimljiv i živ grad. Znamo da je veoma bogato italijansko prisustvo ovde i mi bismo želeli da budemo deo ove zajednice. Tako da želimo da sarađujemo u razmeni italijanske i srpske kulture, da organizjemo različite događaje u gradu i pre svega da zajednički učestvujemo u programima na kraće i duže staze - istakao je direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu David Skalmani.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović istakao je značaj posete, jer Šabac ima veoma dobru saradnju sa italijanskim kompanijama koje posluju na teritoriji grada i uvek je otvoren za nova prijateljstva i partnerstva. Saradnja u oblasti kulture samo je jedan aspekt dobrih italijansko-srpskih odnosa koji zaslužuju pažnju.
- Drago mi je što imamo goste iz Italije, kao što smo nedavno imali prijatelje iz Francuske. Mi širimo prijateljstvo, trudimo se da napravimo dobre odnose iz kojih će se stvoriti obostrana korist. Šabac je grad koji je potpuno otvoren i želi da sarađuje, sklapa nova i produbljuje postojeća prijateljstva, a sve to u obostranom interesu. Želimo da živimo bolje kao lokalana zjednica i mislim da ako postoji neka zajednica kojoj treba posvetiti pažnju u Srbiji što se tiče razvoja biznisa i otvorenosti prema drugima i zajednica koja sledi put ka Evropskoj uniji, to je Šabac. Mi ovde imamo četiri italijanske kompanije koje sada rade i traže nove ljude da budu deo njihove poslovne politike. Razgovaramo sa još dve nove kompanije koje treba u Šapcu da započnu svoje investicije. Sve ovo je sasvim dovoljno polazište da unapredimo saradnju i kroz kulturu još više približimo ono što je dobra emocija kod naših ljudi prema italijanskoj kulturi i prema italijanskim firmama i njihovom načinu poslovanja. Praksa je pokazala da naši sugrađani imaju volju i želju da rade u italijanskim kompanijama. Oni imaju jako dobru politiku poslovanja i pristup prema ljudima koji su zaposleni u njihovim kompanijama. To je ono što grad Šabac podržava i italijanska strana zna koliko Grad ceni takav pristup, kao i italijanski ambasador čiji dolazak u naš grad očekujem – naglasio je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Nakon prijema u Gradskoj kući italijanski gosti obišli su Muzej šabačkih Jevreja, Šabačko pozorište, Narodni muzej, Biblioteku šabačku i Udruženje „Dante Aligijeri“.

M.Ž.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa