10. maj 2018.10. maj 2018.
HRTKOVCI I OKOLINA POD ZABRANOM; ZBOG NAJAVLjENOG MITINGA SRS

BLOKADA ZBOG RATNOG ZLOČINCA

Srbija je preživela Hrtkovce. Tako bi mogao da glasi kraj neuspešne radikalske sage za koju niko živ nije mogao da zna šta joj je cilj
Uglavnom, zbog najavljenog mitinga Srpske radikalne stranke i njenog predsednika Vojislava Šešelja, koji je zbog govora koji je u Hrkovcima održao pre 26 godina pravosnažno osuđen pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije na deset godina zatvora, ovo mesto, ali i mnoga okolna, bila su u blokadi duže od 24 sata. Od ranih jutarnjih sati u subotu 5. maja u Hrtkovce su mogli da uđu samo meštani sa ličnim kartama na ime ovog mesta. Zanimljivo je da je tokom subote iz Šapca bio zabranjen prolaz preko mosta i tako da su svi oni koji su se uputili za Beograd ili Novi Sad bili preusmeravani na alternativne pravce – Obrenovac i Sremsku Mitrovicu.
Ljudima u Šapcu je stvarno bilo više nego čudno da nisu mogli da izađu iz svog grada preko mosta na Savi. Prvobitna informacija je bila da će blokada mosta trajati do nedelje u ponoć, ali je milošću državnih vlasti ta blokada prekinuta tokom ranog poslepodneva u nedelju. Na taj način su mnogobrojni Šapčani uspeli da stignu na slavu kod prijatelja i rođaka u Klenak, Platičevo i dalje.
A, šta se to tako epohalno desilo u nedelju, na Đurđevdan leta 2018. godine? Aspolutno ništa. Radikali, njih čak stotinak, na čelu sa svojim liderom, stigli su do Jarka. Dalje nisu mogli. Kažu da je 1.500 policajaca bilo raspoređeno duž blokada. Više od radikala, kažu svedoci, bilo je i novinara u Jarku.
Šešelj je došao u Jarak, i seo u fotelju kako bi se malo odmorio od napornog puta iz Beograda u hladu. Rekao je šta je imao, i krenuo nazad. Hrtkovce nije video, a i Hrtkovčani su zadovoljni što ga nisu videli. Njima je ovih dana bilo najteže. Oni su bili u centru pažnje domaće i svetske pažnje minulih dana, a da tu pažnju nisu ni tražili ni želeli.
Država je odlučila da zabrani sva okupljanja u Hrtkovcima posle najave dela opozicije da će 6. maja biti zabranjeni svi skupovi u Hrtkovcima. Zabrana je usledila tek kada je Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila da će da organizuje kontramiting u Hrtkovcima. Za razliku od Šešelja, koji je stigao do Jarka, predstavnicima opozicije nije dozvoljeno ni u Jarak da dođu.
Stanovnici Hrtkovaca ni na koji način nisu pokazali interesovanje za miting osuđenog ratnog zločinca u svom mestu. Kažu da žive svoje živote i ne žele da se sećaju onoga što se dogodilo pre 26 godina. Nastavili su sa životima i posle 6. maja, a jedino što im je bilo čudno je činjenica da u subotu i nedelju nije bilo uobičajne gužve i automobila koji su prolazili kroz njihovo mesto.
Naravno da se pravi mali rat vodio i na društvenim mrežama, ali jedan Tvit je rekao gotovo sve – Bolje da su blokirali jednog ratnog zločinca, nego celo mesto.
INCIDENT I PRETNjA
Na sreću, zabeležen je samo jedan incident u kojem je deblji kraj izvukao predstavnik Liberalno-demokratske partije Đorđe Žujović koga su napale Šešeljeve pristalice zbog toga što je nosio transparent na kojem je pisalo da je Šešelj ratni zločinac. Napadač na Žujovića je kasnije uhapošen i sproveden kod sudije za prekšaje, ali ne i Šešeljev sin. Nikola Šešelj je na svom Fejsbuk profilu postavio sliku Žujovića uz poruku: „Ja ću ti glavu skratiti, pa makar mi to bilo poslednje u životu“. Kasnije je tu poruku obrisao.
Kome je sve ovo zamešeteljstvo bilo potrebno, niko ne zna.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa