10. maj 2018.10. maj 2018.
RAZLIČITI ARŠINI DRŽAVE PREMA GRADOVIMA
I OPŠTINAMA U SRBIJI

Ubu majka, Šapcu maćeha

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ finansira asfaltiranje seoskih puteva na teritoriji Uba. Poslednji put Šabac dobio sredstva od „Puteva Srbije“ 2011. godine za trasu državnog puta
Za aktuelnu vlast u Srbiji možemo, bez ikakvog ustručavanja, da kažemo da je jednima majka, a drugima maćeha.
Ovakvo parafraziranje čuvene srpske narodne poslovice ima utemeljenje u mnogim situacijama, a ovoga puta spominjemo samo jednu od veza. Radi se, naime, o činjenici kako neki gradovi i opštine u Srbiji dobijaju sve što im padne na pamet, kako iz budžeta, tako i iz Javnih preduzeća, a drugi ni mrvice. Radi se o opštini Ub.
Na čelu ove predivne varoši je, po obrazovanju – pogonski geometar, po rodbinskim vezama – kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a po stranačkim – predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranake Darko Glišić. Da li zbog ovih činjenica, ili vrednog i marljivog rada predsednika opštine Ub, od početka građevinske sezone asfaltirano je 3,5 kilometara seoskih puteva na teritoriji ovog mesta. I to ne bi bilo ništa čudno, da su sredstva za izvođenje ovih radova izdvojena iz budžeta Uba. Ne, nisu, već su sva sredstva izdvojena iz budžeta Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ na čijem se čelu nalazi Zoran Drobnjak.
Možda ni ova konstatacija nije sporna, ali „Putevi Srbije“ su preduzeće čija je nadležnost nad državnim putevima, a ne seoskim putevima na kojima ne mogu da se mimoiđu dva traktora. Na teritoriji opštine Ub asfaltirano je po 500 metara seoskih puteva u Brezovici, Vrelu, Kavića kraju, Banjanima, Lazićima, Tularima i Vukovini. U informacijama koje su dostupne na zvaničnoj Fejsbuk stranici predsednik opštine Ub nije navedeno na osnovu čega su ta sredstva obezbeđena, kao ni vrednost izvedenih radova.
Ako u celu ovu priču ubacimo i Šabac, onda dolazimo do pravog razloga za parafraziranje pomenute srpske izreke. Na čelu grada Šapca se ne nalazi kum predsednika Srbije, niti član, a kamo li funkcioner SNS. U Šapcu je na vlasti koalicija u kojoj nema SNS i samim tim nema ni sredstava iz države i državnih javnih preduzeća.
Prema rečima Miodraga Filipovića, rukovodilac Sektora za izgradnju grada u JP „Infrastruktura“ i nekadašnji direktor tadašnje Direkcije za puteve, JP „Putevi Srbije“ poslednji put je finansirao asfaltiranje neke deonice puta na teritoriji našeg grada – 2011. godine. Radilo se o deonici državnog puta na Letnjikovcu. Ukupna vrednost tog posla je bila 70 miliona dinara, od čega su „Putevi Srbije“ izdvojili polovinu sume, dakle – 35 miliona dinara, a drugu polovinu je obezbedio naš grad.
Koliko je njemu poznato, u međuvremenu nije bilo konkursa na kojima je moglo da se dođe do nekih sredstava koje je organizovalo ovo preduzeće. „Putevi Srbije“ vode računa o državnim putevima, a seoski i lokalni putevi spadaju pod nadležnost lokalnih samouprava.
Bilo kako bilo, ovo je samo jedan od primera odnosa države prema onim gradovima i opštinama koji su pod kontrolom SNS. I među tim sredinama nisu isti aršini, jer se ne nalazi na čelu svake opštine ili grada predsednikov kum. Onim malobrojnim opštinama i gradovima u kojima SNS nije na vlasti ostaje da se uzdaju u sopstvene izvore, ali i da se nadaju da će država da izmiri one obaveze koja je dužna po Zakonu. Kada je Šabac u pitanju, radi se o pet miliona evra.
STOTINE MILIONA DINARA
ZA BEOGRAD I KRAGUJEVAC
Dva grada su ubedljivo najomiljeniji državi Srbiji. Radi se o Beogradu, u kojem nikada nije bilo bolje stanje u finansijama kako govore državni zvaničnici, i Kragujevcu, na čijem se čelu nalazi sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića – Radomir. Iznosi koji se redovno uplaćuju ovim gradovima su astronomski. Radi se o stotinama i stotinama miliona dinara koji se iz republičkog budžeta izdvajaju za ove gradove, uglavnom pod izgovorom – smanjenog priliva sredstava u lokalni budžet. Među gradovima koji redovno dobijaju stotine miliona dinara iz državne kase su i Novi Sad, Niš i Leskovac.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa